≫ 

"Kinez" koji planira da pomrsi račune nemačkoj trojci: Retro stilom na "sedmicu", "osmicu" i S klasu

Luksuzni Hongqi L4 će imati limuzinsku i kupe verziju koje će pokretati veliki V8 tvin-turbo 4.0 motor sa 400 konjskih snaga

  • 9
Hongqi L4 Foto: Hongqi

Poslednjih dana sve češće smo u prilici da čujemo da, kako u Kini epidemija korona virusa jenjava, ta zemlja sve češće koristi svoju pomoć drugim zemljama u suzbijanju tog virusa za vođenje tzv. "korona diplomatije", odnosno za popravljanje svog položaja u svetu jačanjem bilateralnih odnosa sa drugim zemljama.

Ali čak i pre nego što smo i znali za koronu, zamlja sa najvećim automobilskim tržištem na svetu, započela je svoju ofanzivu na globalno tržiše automobila.

Tako je najstariji kineski proizvođač putničkih automobila Hongqi, odnosno Red Flag (iliti Crvena zastava) u januaru predstavio svoju novu luksuznu perjanicu, koja bi kao je tada rečeno, trebalo da izađe na crtu Audiju A6, BMW-ovoj Seriji 5 i Mercedesovoj E klasi.

To je bilo pre više od tri meseca, a pre nekoliko nedelja veliku "onlajn" pažnju je privukla vest o još jednom potpuno novom, velikom, luksuznom Hongqiju koji se sprema za tržišnu "bitku" sa većim igračima od malope pomenutih. Njegova "meta" je postavljena zasita visoko, a u njenom cetru se "guraju" Audi A8, Mercedes-Benz S klase i BMW Serije 7.

Novi Hongqi L4 je u završnim fazama razvoja, a njegovi nedavno napravljeni prvi funkcionalni modeli (koji još uvek nisu nigde javno prikazani) prolaze kroz testove u vazdušnom tunelu. Iako je sve još uvek obavijeno velom tajni, kineski automobilski mediji nedavno su prikazali glineni model ovog automobila.

Za razliku od pomenutog futurističkog L9, Hongqi L4 je dizajniran u retro maniru i dosta podseća na kinesku predsedničku limuzinu koja dolazi iz pogona istog proizvođača i nosi oznaku L5 (a poznat je u kao "kineski Rolls-Royce").

Ova buduća "kineska S klasa" obiluje hromiranim detaljima, od prednje maske i gornje ivice oba branka, bočne lajsne, okvira prozora, farova i zadnjih svetala.

Hongqi L4 Foto: Hongqi

Automobil ima zadnja kontra-vrata, što je rešenje kakvo je viđeno kod Rolls-Royce modela. Zanimljivo je i to da će, sudeći prema dostupnim skicama, pored limuzinske, L4 imati i kupe verziju.

Informacije iz Kine navode i da će unutrašnjost, poput predsdničkog L5, biti opremljena luksuznim drvenim detaljima i imati veliki centralni ekran infotejnment sistema.

Iako u sadašnjoj fazi razvoja još uvek nije jasno da li će se L4 konačno i naći na proizvodnim trakama, ukoliko do toga dođe Hongqi L4 će pokretati veliki V8 tvin-turbo motor zapremine 4 litra sa oko 400 konjskih snaga.

Video: Let iznad kružnog toka: U knjizi prekršaja još uvek nije zabeleženo ovako nešto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA