Najpoznatiji ruski proizvođač proslavio pola veka postojanja

Prvi model Lade postao je najbrojniji u istoriji AvtoVAZ-a i u istoriji ruske automobilske industrije

  • 5
Lada

Printscreen: YouTube/Retro Garage of Olega

Proteklog vikenda navršilo se 50 godina od početka proizvodnje automobila Lada: 19. aprila 1970. godine sa proizvodne trake kompanije AvtoVAZ u Toljatiju sišli su prvi modeli VAZ-2101 "Žiguli" - legendarne "kopejke".

Prvi model Lade postao je najbrojniji u istoriji AvtoVAZ-a i u istoriji ruske automobilske industrije. Od 1970. do 1988. godine proizvedeno je oko 4,8 miliona primeraka modela VAZ-2101 i njegovih modifikacija.

VAZ-2101 je zasnovan na italijanskom sedanu Fiat 124, modelu koji je 1967. godine proglešen Automobilom godine u Evropi, piše Sputnik.

- Karoserije su 19. aprila došle do mehanizma za postavljanje točkova. Uklonjeni su podupirači i automobili su "stali na svoje noge". Prvi automobil je sa proizvodne trake spustio instruktor Fijata Benito Savoini, a drugi je izvezao načelnik odseka za montažu Vladimir Safonov - podsetio je veteran AvtoVaz-a Evgenije Bašindžagjan.

U Sovjetskom Savezu je izvršeno preko 800 izmena u dizajnu i konstrukciji automobila, zbog čega je VAZ-2101 dobio visoku ocenu i domaćih potrošača i stranog tržišta, na koje je ušao 1971. godine, dodaju iz AvtoVaz-a.

Lade su i dalje najprodavaniji automobili u Rusiji, kako među novim, tako i među polovnim putničkim automobilima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA