≫ 

Sme li plavi automobil da skrene levo na raskrsnici?

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da date odgovor za manje od minut...

  • 56
Raskrsnica, 4 automobila, saobracajac regulise, znakovi za skretanje desno Ilustracija: Nikola Jovanović

Na raskrsnici, na kojoj se ukrštaju ulica sa i ulica bez prava prvenstva prolaza, saobraćaj reguliše saobraćajac i saobraćajni znaci.

Sivi i crveni automobil stoje, čekajući da dobiju odgovarajući znak saobraćajca za prolazak kroz raskrsnicu. Za to vreme, sa gornje strane raskrsnice, braon automobil skreće desno dok žuti produžava pravo.

Sa druge strane ulice, plavi automobil pokušava da skrene levo.

Raskrsnica, 4 automobila, saobracajac regulise, znakovi za skretanje desno Ilustracija: Nikola Jovanović

Odgovor:

Situacija na slici predstavalja primer gde se, osim na saobraćajca, pažnja mora obratiti i na saobraćajni znak. Upravo zbog toga, pitanje koje smo postavili može se protumačiti na dva načina.

Plavi automobil, u situaciji na slici, pravi prekršaj pošto želi da skrene ulevo, što je saobraćajnim znakom koji pokazuje obavezan pravac (pravo i desno) zabranjeno. Dakle, tačan je drugi odgovor.

Međutim, učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema uputstvima koja im daju saobraćajci, čak i kada time odstupaju od saobraćajnih pravila koja određuju semafori, saobraćajni znaci ili horizintalna signalizacija.

Na osnovu primene tog pravila, moguća je i situacija iz četvrtog odgvora. Takođe, ukoliko bi vozač plavog automobila od saobraćajca dobio dozvolu da skrene levo, morao bi da prođe ispred policajca, nipošto iza njega (peti odgovor).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA