≫ 

Ovaj lik "njuši" volan i od toga zarađuje za život

"Ako vozača iritira miris koji dolazi odozdo, on neće biti u stanju da na pravi način percipira sve one one pozitivne strane komfora automobila"

  • 0
Audi Stručnjak Njušenje Printscreen: YouTube/@Audi

Koliko puta ste čuli da neko "voli miris novog automobila"? To možda i može da bude razumljivo, ali ipak, kada vidite da neko "njuši" volan automobila, najčešće biste pomislili da nije baš sasvim "čist".

Ipak, čovek sa slike je profesionalno "njuškalo", tačnije mirisanjem upravljača i drugih delova automobila se bavi profesionalno i time zarađuje za život.

Proizvođači automobila vode brigu o mnogo različitih detalja, od kojih je jedan i miris. Zbog toga, još od 1985. godine, nemački Audi ima svoj "Nosni tim" (Nose Team), ekipu stručnjaka koji se predano bave time da u njihovim četvorotočkašima sve miriše kako treba.

Njihov cilj se jednostavan, da po obavljenom poslu mogu da budu potpuno sigurni da ni jedna Audi nikada sam od sebe ne emituje neprijatne mirise u kabini. A to znači da se u unutrašnjosti ne koriste hemikalije jakih mirisa, kao ni da automobil ne smrdi kako "pokisao pas" kada otvorite vrata po vrelom letnjem danu, piše The Drive.

Ljubitelji i dobri poznavaoci starijih i novijih automobila relativno lako će prepoznati marku vozila prema mirisu interijera ili mu bar, na osnovu njega, odrediti okvirnu godinu proizvodnje, budući da različite kombinacije plastike, tkanine ili kože ostavljaju različite "arome".

Upravo zbog toga ovaj tim "nosonja" brine da miris vašeg Audija bude što je moguće prijatniji. Zbog toga koristi materijale i hemikalije što neutralnijeg mirisa, koji su "nežniji" prema ljudskom čulu mirisa.

Tako je u proizvodnji "kralja prstenova" zabranjeno koristiti kožu koja miriše na riblje ulje ili tepihe i patosnice čiji miris podseća na luk. Ovaj Audijev petočlani tim analizira mirise oko 500 različitih komponenti.

- Na vrhu piramide kada je Audi u pitanju je zadovoljstvo kupca, u čijoj osnovi je miris. Ako vozača iritira miris koji dolazi odozdo, on neće biti u stanju da na pravi način percipira sve one one pozitivne strane komfora automobila, što ce uticati i na njegovo zadovoljstvo vozilom – ističe hemičarka i šefica "Nosnog tima" Heiko Lusman-Gajger.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA