≫ 

Evropa postaje "električna": 100 milijardi evra za automoble na struju i izbacivanje Kine "iz igre"

20 milijardi evra biće namenjeno subvencijama za kupovinu električnih vozila, dok će ostatak biti upotrebljen za istraživanja i razvoj

  • 4
electric-car-punjenje baterija električnih automobila, pumpa Foto-ilustracija: pixabay.com

Evropska unija, po svoj prilici, planira mnogo ozbiljnije investicije u električne automobile nego do sada. U pripremi je nova strategija u okviru koje se spominje ulaganje do čak 100 milijardi evra u obnovljive izvore energije u automobilskoj industriji.

Sasvim je logično pretpostaviti da će se najveći deo tolikog budžeta odnositi na proizvodnju i prodaju električnih automobila.

Uz niz manjih ulaganja, ključne stavke u okviru ove strategije su subvencije od 20 milijardi evra za kupovinu električnih automobila, dok je ostatak od 40 do 60 milijardi evra namenjen za različite vrste istraživanja, širenje mreže stanica za punjenje baterija i slične projekte.

Za najvažniju investiciju biće zadužena Evropske alijanse za baterije, čiji cilj je da već za dve godine ima milion zaposlenih radnika u sektoru proizvodnje baterija za električna vozila. Time bi trebalo da se smanji uticaj Kine u tom segmentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Електро-возач

    21. maj 2020 | 18:46

    Европа се буди. Народ све мање жели да купује кола на фосилна горива. То ради само кад нема излаза. Због тога та застарела кола све слабије задржавају своју вредност и, за коју годину, неће моћи да се продају (ни нова ни половина) јер их нико неће хтети. Пумпе за гориво су већ почеле да нестају или да прелазе на електричне/пуњачке станице и полако ће бити све теже да се нађу. Размислите о вашем следећем аутомобилу и где ћете да њим моћи да идете...

  • aaaaaa

    21. maj 2020 | 22:55

    I hoćemo da se struja ne plaća zato što je Tesla ostavio čovečanstvu izum koji će biti besplatan, tako se Tesla izrazio i mislim da bi trebali da ga ispoštujemo maksimalno!.

  • aaaaaa

    21. maj 2020 | 22:53

    Hoćemo auta i na vodu!!! I na magnete, evo japanci su napravili motor na magnet perpetutmobile,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA