Nova inteligentna letnja guma sama se menja, kako se vreme menja

Ovaj pnaumatik visokih performansi sadrži komponentu sposobnu da menja svoje karakteristike u zavisnosti od temperature

  • 1
Automobil, letnje gume Foto-ilustracija: pixabay.com

Nova guma kompanije Pirelli poseduje "mehaničku inteligenciju" koja joj omogućava da se prilagođava vremenskim uslovima, odnosno temperaturi.

Pirelli razvija pametnu gumu već tri godine, a trenutno radi novoj generaciji - Cinturato P7. To je letnja guma visokih performansi koja sadrži komponentu sposobnu da menja svoje karakteristike u zavisnosti od temperature, čime obezbeđuje maksimalan otpor podloge u svim vremenskim uslovima.

Gazeći sloj gume je "obogaćen posebnim silicijumskim smolama" koje proširuju funkciju polimera gume. Ovi polimeri su hemijski modifikovani i sposbni da se menjaju u zavisnosti od radne temperature.

Italijanska kompanija tvrdi da je dužina zaustavnog puta pri brzini od 100 km/h sa novim Cinturato gumama, u proseku, 4 metra kraća, kao i da je ukupni vek njihovog trajanja duži za 6 odsto u odnosu na prethodnu generaciju. Otpor podloge je manji za 12, a potrošnja goriva za 4 odsto, piše Top Gear.

Cinturato P7 guma omogućava nastavak vožnje i kada je probušena ili sopstvenu samoregeneraciju i lakša je od prethodnog modela. Guma je trenutno homologizovana za 70 automobila, ali bi taj broj tokom godine trebalo da postane veći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA