≫ 

Novi "poni" u Fordovoj ergeli: Mustang Mach 1 se vraća posle 17 godina

Ispod haube se nalazi 5,0-litarski V8 motor, snage 480 "konja" uz 570 Nm obrtnog momenta...

  • 0
Ford Mustang Mach 1 Foto: Ford

Ljubiteljima Ford Mustanga, praktično začetnika tzv. Pony Car kategorije vozila, davnih '60-ih, svakako je dobro poznata oznaka Mach 1, koja se kod ovog modela „odomaćila“ još od 1969. godine, a predstavlja „kariku“ koja povezuje „obične“ Mustange sa „hardcore“ verzijama GT350 i GT500 iz Shelby pogona.

Nakon „pauze“ od čak 17 godina i prethodne generacije modela Mustang, Ford ponovo vraća Mach 1 oznaku u ponudu ovog kultnog automobila, ispod čije se „haube“ nalazi 5,0-litarski V8 motor, snage 480 „konja“ uz 570 Nm obrtnog momenta.

Snaga se preko 6-stepenog manuelnog Tremec 3160 menjača, koji je opremljen i tzv. Rev-Match funkcijom automatskoj međugasa, prenosi na zadnje točkove, a opciono je na raspolaganju i 10-stepeni Fordov automatski menjač.

Ford je ponudio i opcioni Handling Package koji je moguće poručiti isključivo uz verziju sa manuelnim menjačem, a koji nudi veći prednji spliter, repni spojler i nekoliko drugih „dodataka“ kojima je opremljen Shelby GT500, a koji, navodno, za gotovo 150% povećavaju prianjanje, odnosno tzv. downforce.

Mach 1 je opremljen dodatnim bočnim razmenjivačima toplote koji imaju ulogu da temperaturu motora, transmisije i ulja drže pod kontrolom čak i pri konstantno velikim opterećenjima. Sistem upravljanja je drugačije „kalibrisan“, a tu su i sportski Michelin Pilot Sport 4 pneumatici.

Cena Mustanga Mach 1 još nije saopštena, ali će biti poznata krajem godine, budući da na proleće 2021. kreće isporuka ovog modela u prodajne salone širom SAD i Kanade. Nažalost, Evropa će i ovog puta ostati uskraćena za ovaj model.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA