≫ 

Vlast drastično pooštrila kazne u saobraćaju, pa onda i sama shvatila da je preterala

Ministar se vrlo brzo suočio sa velikim pritiskom javnosti, budući da su se vozači pobunili smatrajući da su kazne prestroge...

  • 0
Gužva u saobraćaju, Saobraćaj, Automobili Foto: Shutterstock

Nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer prvo je pozdravio nove kaznene mere za vozače koji vrše prekršaje u saobraćaju, rečima da je zadovoljan, pošto su najugroženiji učesnici u saobraćaju konačno zaštićeni.

Međutim, ministar se vrlo brzo suočio sa velikim pritiskom javnosti, budući da su se vozači pobunili, smatrajući da su kazne prestroge. Ubrzo su se pojavile i ankete i peticije usmerene protiv novih mera.

Nove drastičnije kaznene mere u Nemačkoj stupile su na snagu 28. aprila. Prema njima, ako vozite 21 km/h brže od ograničenja u naseljenim mestima čeka vas kazna od 80 evra, dva kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole u periodu od mesec dana. Isto važi i ako ste brži od 28 km/h na otvorenom putu.

Kazne za parkiranje na pešačkim i biciklističkim stazama povećane su sa 15 na 100 evra. Takođe, ako je neko parkiran duže od sat vremena na tim površinama dobiće i jedan kazneni bod.

Ako blokirate put hitnim službama kazna je 320 evra (prethodno je bila 200). Vozači automobila i kamiona moraju da obilaze bicikliste u gradu sa 1,5 metar razmaka, a izvan grada taj razmak mora bude 2 metra.

Prilikom skretanja u desno, u gradovima, kamioni moraju da se kreću brzinom koja ne sme da bude veća od 11 km/h - kako bi zaštitili bicikliste. Zabranjuje se parkiranje vozila 8 metara od raskrsnica na kojima su i biciklističke staze. Vozači koji agresivno ubrzavaju i čiji automobili su bučni, platiće 100 evra (ranije 20).

Nove mere zabranjuju i upotrebu aplikacija za pametne telefone ili navigacione uređaje u vozilima koje upućuju vozače na položaj saobraćajnih kamera za nadzor brzine.

Šojer je već u maju naglasio da su neke kazne prestroge, ali je sada krenuo dalje, pa protiv novih kazni lobira kod 16 ministara saobraćaja u nemačkim saveznim državama, a posebno mu smetaju delovi o oduzimanju vozačke dozvole.

Naime, nove kazne su već izazvale prve veće problem, jer je deo vozača u Berlinu kažnjen na velikim avenijama sa četiri trake na kojima je brzina ograničena na samo 30km/h, a isto se odnosi i na delove "autobana" na kojima se brzina smanjuje na samo 100km/h.

Mnogim vozačima je očigledno teško da uspore odmah nakon znaka ograničenja, pa zbog toga ostaju bez vozačke dozvole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA