Legendarni reli šampion, "malo preš'o", 22 godine kasnije skuplji od prosečnog Lamborghinija

Mnogi ovaj automobil smatraju "svetim gralom" među trkačkim automobilima. Kada se 1998. pojavio, svih 400 primeraka rasprodato je za samo dva dana...

  • 0
Subaru Imperza 22B Foto: Printscreen/Appreciating Classics Ltd

Brojnim ljubiteljima relija dovoljno je reći Subaru, a ljubiteljima trkačkih simulacija - Kolin Mekre, pa da i jednima i drugima odmah na pamet padne legendarni trkački automobil - Impreza.

Njena verzija sa oznakom 22B ultimativni je trkački model kultne japanske marke. Reč je o posebnoj verziji napravljenoj povodom 40 godina Subarua i ujedno i treće uzastopne konstruktorske titule u Svetskom reli šampionatu (WRC).

Mnogi ovaj automobil smatraju "svetim gralom". Kada se pojavio, svih 400 primeraka, koji su pritom numerisani, rasprodato je u roku od dva dana.

Ovde treba napomenuti da je reč o 1998. godini, kada nije bilo moguće naručiti automobil klikom na rezervaciju, već je trebalo prvo dobiti informaciju o modelu, a zatim i otići u salon "zaključiti" dogovor, pa samim tim sve deluje još impresivnije.

Japanski proizvođač je kasnije proizveo još nekolicinu modela za strana tržišta, pa je tako realna brojka nešto veća od 400 komada.

A 22B se ističe proširenom karoserijom, 17-inčnim naplacima i masivnim STI kočnicama. Ispod poklopca se nalazi bokser motor zapremine 2,2 litara, snage 280 "konja". Svi koji su imali prilike da ga voze tvrde da su za upravljačem ima osećaj da ih ima i više.

Snaga se na sva četiri točka prenosi putem 5-stepenog manuelnog menjača, a od 0 do 100km/h stiže se za samo 4,7 sekundi!

Subaru Imperza 22B Foto: Printscreen/Appreciating Classics Ltd

Danas se ovakvi primerci izuzetno cene, a vlasnik ovog modela je, čini se, vrlo promišljeno kupio original na početku prodaje, prenosi Jutarnji. Isti je čuvao sve do sada, pa je njegov Subaru prešao samo 271 milju (436 km), što ga čini najočuvanijim modelom 22B na svetu.

A cena, naravno, prati takvo stanje, pa vlasnik sada za svoj Subaru Impreza 22B iz 1998. traži čak 295.000 funti, odnosno nešto manje od 325.000 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA