Apple CarPlay ili Android Auto, koja je aplkacija bolja?

Što se tehnoloških rešenja tiče, razlike su očigledne...

  • 2
Apple CarPlay VS Android Auto Foto: Shutterstock

Većina vozila danas dolaze opremljena nekim sistemom povezivanja koji vam omogućava uparivanje vašeg pametnog uređaja sa softverom vašeg vozila. Najčešće su ti sistemi kompatibilni sa Apple CarPlay i Android Auto aplikacijama, ali koja je bolja?

Najveća razlika između Apple CarPlay i Android Auto je u samom dizajnu, jer svaki od njih organizuje svoj početni ekran vrlo različito.

Apple CarPlay ima organizaciju početnog ekrana  koja izgleda slično početnom ekranu iPhone uređaja. Prikazuje sve svoje aplikacije i funkcioniše kao veći, pokretni početni ekran. Na Apple CarPlay-u nema podmenija ili fascikli, što olakšava pristup bilo kojoj aplikaciji koja vam treba samo jednim ili sa dva klika.

Apple CarPlay VS Android Auto Foto: Shutterstock

Android Auto ima pregršt ikona na donjem delu ekrana koji omogućuje prečice za različite funkcije. Međutim, to zahteva da morate da kliknete više puta da biste pristupili funkcijama  koje tražite. Android Auto takođe ima Google Now, aktuelni tok infarmacionih kartica o ažuriranju podataka koje prikazuju vremenske informacije, obaveštenja i prečice na osnovu vaših navika. To je sistem čiju upotrebu možete i da "preskočite", ali je vrlo koristan kada ispravno funkcioniše.

Apple CarPlay je sistem koji omogućava da vaš telefon bude povezan sa ugrađenim informacionim sistemom automobila. Apple CarPlay "preuzima" ekran, pa tako imate pristup telefonu bez koriščenja samog telefona. U mnogim automobilima CarPlay će koristiti žičnu vezu između automobila i iPhone-a, ali neki automobili podržavaju bežične veze.

Što se tehnoloških rešenja tiče, razlike su očigledne. Navigacija je dostupna na oba sistema. Apple CarPlay ima Apple Maps, koji je dobro integrisan sa Siri glasovnim komandama, ali ne nudi previše detalja kao Google Maps, što je standardno u Androidu Auto.

Kada je u pitanju poruka, Apple CarPlay opet ide ka jednostavnosti, nudeći sopstveni sistem za razmenu poruka kompatibilan sa Siri glasom diktata. Android Auto nudi integraciju sa aplikacijama za razmenu poruka nezavisnih proizvođača, tako da možete ostati povezani sa različitim sistemima za razmenu poruka.

Apple CarPlay VS Android Auto Foto: Shutterstock

Oba sistema nude široku paletu mogućnosti integracije sa aplikacijama za puštanje muzike nezavisnih proizvođača, što olakšava prenos muzike sa gotovo bilo koje usluge koju upotrebljavate. Ipak, Apple CarPlay nudi nešto više podržanih aplikacija, u poređenju sa onima za Android Auto.

Apple CarPlay je dostupan u preko 200 modela automobila, dok Android Auto ima mogućnost aktiviranja u više od 400 modela automobila iz većine glavnih marki, piše Silux.

U zaključku možemo da kažemo da Android Auto nudi nešto više od Apple CarPlay-a u pogledu podržanih aplikacija i dostupnosti u savremenim automobila.

Korisnici Android uređaja sa novijim telefonom mogu da instaliraju Android Auto na bilo koji uređaj, dok je Apple korisnicima potreban iPhone 5 ili noviji uređaj i automobile čiji softver podržava Apple CarPlay.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mire

    21. jul 2020 | 17:53

    pa ko koristi iphone 4 a ima auto sa carplay?? Ovi prevodi nekad bivaju smesni.Probao oba nekako mi vise lezi carplay, jednostavniji mada live mape umeju da zabaguju po nekad, verovatno nas 4G

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA