≫ 

On je T.50 - punokrvni naslednik legendarnog trkača iz devedesetih

Čuveni britanski konstruktor i dizajner, Gordon Marej, nekada deo McLarenovog F1 tima i čovek koji stoji iza legendarnog modela F1, predstavio je sopstvenu kreaciju pod imenom T.50

  • 0
Gordon Murray T.50 Foto: Gordon Murray Automotive

Gotovo tri decenije nakon što je predstavljen legendarni McLaren F1, sada već davne 1992. godine, novi supersportski automobil sa potpisom Gordon Mareja ugledao je svetlost dana.

Reč je o modelu T.50, za kojeg čuveni konstruktor i dizajner tvrdi da je "najčistokrvniji i najlakši supersportski automobil ikada napravljen", fokusiran isključivo na vozača i njegovo zadovoljstvo u vožnji.

Automobil je uglavnom izrađen od ugljeničnih vlakana, a baš kao i legendarni McLaren F1, takođe je trosed, sa vozačkom pozicijom u sredini. Naravno, kao i kod svakog pravog supersportskog automobila, motor je pozicioniran centralno, iza kabine.

U pitanju je atmosferski 4,0-litarski V12 motor koga je razvio Cosworth, i koji se "vrti" na čak 12.100 obrtaja u minutu, a oslobađa 663 konjske snage.

Iako ga ne odlikuje prevelika snaga kakvu imaju glavni konkurenti, izuzetno mala masa vozila od samo 986 kilograma čini da T.50 može da se pohvali visokom specifičnom snagom (odnos snage i mase) od preko 670 konjskih snaga po toni, što konkurenti dostižu tek sa pogonskim jedinicama od blizu 1.000 "konja"!

Naravno, imajući u vidu da se radi o Gordon Mareju, jasno je da je i aerodinamički paket izuzetno sofisticiran, a prema nekim navodima, čak i ispred Brabham BT62 koji je trenutno jedan od lidera na tom polju.

U stilu najboljih aerodinamičkih rešenja iz "zlatnog doba" Formule 1, model T.50 pozadi ima i ogromni ventilator prečnika 400 mm, koji ima za cilj da stvori potpritisak ispod vozila i poveća silu koja automobile "lepi" za podlogu (tzv. downforce) za čak 50odsto. Pravi omaž Brabham BT46 bolidu iz 1978. godine, koga je, verovatno već pogađate, dizajnirao Gordon Marej!

Model T.50 će se proizvoditi u pogonima kompanija Gordon Marej Automotive, koju je Britanac, inače rođen u Južnoafričkoj Republici, osnovao 2017. godine kako bi "zaokružio " proces od dizajniranja, preko razvoja do proizvodnje.

Kako je najavljeno, biće proizvedeno 100 primeraka T.50, od kojih će svaki koštati oko tri miliona evra! Već sada, mnogi bogataši već su rezervisali svoje primerke nakon uplate depozite od gotovo 700.000 evra. Drugi deo sume, od oko 800.000 evra trebalo bi da se plati prilikom konfigurisanja vozila, a finalni deo pre preuzimanja.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA