≫ 

Evropa ispred Kine: Milion novih vozila na struju na putevima Starog kontinenta

Od januara do kraja jula ove godine, periodu uveliko obeleženom pandemijom korona virusa, prodaja električnih automobila i hibrida u Evropi prestigla je onu u Kini

  • 0
Makron želi da Francuska ima "čistija vozila" Foto: Shutterstock

U prvih sedam meseci ove godine u zapadnoj Evropi prodato je više novih električnih i hibridnih automobila nego u Kini, inače najvećem svetskom tržištu za električna vozila.

Izveštaj European Electric Car Report, za prvih sedam meseci ove godine, biće objavljen krajem ovog meseca, ali je u javnost već sada dospeo jedan vrlo zanimljiv podatak.

Od januara do kraja jula 2020, periodu uveliko obeleženom pandemijom korona virusa, prodaja elektrifikovanih automobila (100 odsto električnih i plag-in hibrida) u zapadnoj je Evropi prestigla onu u Kini.

Kina je inače najveće svetsko tržište za električna vozila, ali su podsticaji za elektrifikaciju prevoza u Evropi pogurali taj segment i na Starom kontinentu, piše Autonet.

Podaci koje u obzir uzima ovaj izvšetaj govore o prodaji novih električnih i plag-in hibridnih vozila u zemljama članicama EU pre proširenja 2004. godine, a dodatno uključuju i Norvešku, Švajcarsku i Island. Na toj teritoriji je, od početka godine, prodato više od pola miliona ovakvih vozila.

Gledano prema tipu, Evropljani su ove godine kupili oko 269.000 električnih vozila sa pogonom na baterije i 231.000 hiljadu plag-in hibrida. Jul je bio rekordan pošto je samo tokom tog meseca prodato više od 53.000 vozila na baterije, dok su plag-in hibridi tada prvi puta nadmašili tu brojku.

U ukupnom zbiru, u Evropi je od početka godine registrovano oko 14.000 e-vozila više nego u Kini.

Ove podatke je objavio berlinski analitičar Matijas Šmit, koji je predvideo i da bi prodaja električnih vozila u Evropi ove godine prvi put mogla da premaši milion primeraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA