≫ 

Pametni semafori sami pale zeleno svetlo, kad god je to potrebno

Vozila hitnih službi ubuduće će dosta brže i bezbednije stizati do mesta saobraćajnih i drugih nesreća i požara

  • 3
Semafor Foto: Pixabay

Izraelska kompanije Autotalks i američka Applied Information zajedno su razvile sistem pametnih semafora, koji sami mogu da uključuju zeleno svetlo kada kroz raskrsnicu treba da prođu vozila hitnih službi: policija, hitna pomoć ili vatrogasci.

Sistem funkcioniše bežičnim putem i prilično je jednostavan. Kada se vozilo približava semaforu, vozač aktivira poseban uređaj koji posebnom modulu u semaforu "izdaje naredbu" da uključi zeleno svetlo, odnosno crveno za ostale smerove.

Time se vozilima hitnih službi omogućava brži i bezbedniji dolazak do mesta nesreće ili požara.

Do sada je, kao deo pilot programa, u američkoj saveznoj državi Džordžiji instalireano oko 150 ovakvih sistema, prenosi HAK. Kompanije koje su ga razvile planiraju i dalja unapređenja i ekspanziju, sa ciljem da što više smanje rizik od opasnih situacija na raskrsnicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kure

    19. avgust 2020 | 15:50

    U americi to odavno postoji mbogo dobra stvar.Ne postoji mogucnost da upali crveni npr ako nema drugog saobracaja na raskrsnici iz drugih ulica...

  • Z

    19. avgust 2020 | 16:18

    U ch takodje. Neznam sta razvijaju kad vec postoji.

  • Ana56

    20. avgust 2020 | 08:19

    Pa i mi imamo taj sistem,bar tako nam tvrde vlasti bar dve godine unazad, i svi semafori uvezani....samo sto se to ne primeti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA