Mladi vozači nemaju pojma o osnovama održavanja automobila

Poražavajući rezultati istraživanja mogu da posluže kao upozorenje svim mladim i manje iskusnim vozačima...

  • 18
bušna guma, probušena, menjanje točka, točak Foto: Shutterstock

Britanska lizing kuća Select Car Leasing sprovela veliko istraživanje uzorku od 1.200 ispitanika, sa ciljem da dođe do podataka o tome šta i koliko mladi vozači znaju o svojim autmobilima. Istraživanje je došlo do zanimljivih rezultata.

Čak 44 odsto vozača starosti između 18 i 24 godine ne znaju da provere dubinu šara na gumama, a vožnja sa izlizanim gumama, odnosno previše plitkim šarama guma, može biti opasna, ali je i kažnjiva. Poređenja radi, u populaciji vozača starijih od 65 godina, ovaj problem je prijavilo samo 11 odsto ispitanika.

Pritisak u gumama ne zna da proveri čak 27 odsto mladih vozača, što takođe mođe da predstavlja bezbednosni problem. Osim toga, nedovoljno napumpane gume povećavaju potrošnju goriva.

Procenat mladih vozača koji ne znaju da provere nivo ulja u motoru svog četvorotočkaša je - takođe 27 odsto.

Bez obzira na to što je ovde reč o Velikoj Britaniji, ovi poražavajući rezultati mogu da posluže kao upozorenje svim mladim i manje iskusnim vozačima da je neophodno se upoznaju sa najosnovnijim parametrima koje bi svaki vozač trebalo da zna da pregleda u svom automobilu.

Pre svega zbog sopstvene bezbednosti u saobraćaju, ali i da bi znali da prepoznaju određna stanje svojih vozila i time izbegli nepotrebne troškove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    23. avgust 2020 | 11:33

    Mladi vozaci za pocetak treba da nauče da voze kola i onda da se nazovu vozačima.Veliki deo napaljenih klinaca ne moze da dočeka da sednu i voze i kad to konacno urade zamisljaju da su video igri i da imaju bezbroj zivota.Nekultura i bahatost,mladost i neiskustvo,alkohol i droga i broj jedan kao uzrok nesreća MOBILNI TELEFONI ubijaju svakog dana.Osnovni rezoni su za ne sano mladog vec i zrelog coveka postali nepremostiva prepreka.Koloko ljudi ne misle i koloko su rasejani to za mojih 35 godina voznje nije bilo.Da mogu da odlucim obzirom na nezrelost dsnasnjeg covrka ne bih dozvolio pre 20 godine polaganje za vozacku dozvolu i to iskljucivo u drzavnim auto skolama.

  • Hulk

    23. avgust 2020 | 18:49

    Ali zato mladi od 18 do 24 znaju da bacaju kamenje i molotovljeve koktele na Policiju. Posle zmizdre ko sline kad napipaju pendrek.

  • Goran F

    23. avgust 2020 | 10:53

    Mnogo loše voze i opterećuju vozilo bahatim vožnjom ,Treba motor da slušaju i da koriste motorno kočenje a ne udri kvačilo pa koči ,Moj savet im je da je najbolji broj obrtaja od 2 -3 hiljade .Motor prede i manja je potrošnja i goriva i ulja u motoru . Pozdrav Goran 1972 🚘

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA