≫ 

Lopovi više ne prezaju ni od čega: Kradu katalizatore usred dana, čak i sa kola hitne pomoći

Tokom 2018. u Velikoj Britaniji je sa automobila skinuto i ukradeno "samo" 2.000 katalizatora, dok je 2019. godine 6,5 više automobila ostalo bez tog prečišćivača izduvnih gasova. Omiljena "meta" im je Toyota...

  • 4
Auspuh katalizator lonac automobil Foto: Pixabay

Krađa katalizatora sa automobila zaista je postala ozbiljan organizovani kriminal u više zemalja sveta. Već smo pisali od nedavnoj zapleni 2.000 katalizatora u Kaliforniji, kao i prethodnoj krađi 53 katalizatora sa parkiranih automobila u Nemačkoj, i to za samo jednu noć.

BBC je objavio priču o ogromnom porastu krađe katalizatora u Velikoj Britaniji. U toj zemlji je, tokom 2018. godine, sa automobila skinuto i ukradeno "samo" 2.000 katalizatora. Prošle, 2019, ovaj vid kriminala je prosto "buknuo", pošto je čak 13.000 automobila ostalo bez tog prečišćivača izduvnih gasova.

Pritom se ovaj porast, od 6,5 puta, ne odnosi na Škotsku i Severnu Irsku, već samo na Englesku i na Vels, dok se najveći broj krađa dogodio u Londonu. Iako se broj krađa smanjio početkom korona krize, sada je ponovo u porastu.

Veliki broj krađa odvija se na parkinzima bolnica i zdravstvenih ustanova, pa čak ni tokom epidemije korona virusa prezauzeto osoblje britanskog zdravstvenog sistema nije bilo pošteđeno.

Katalitički pretvarači izduvnih gasova se kradu zbog preprodaje plemenitih metala koji se nalaze unutar njih i deo su sistema za smanjenja ispuštanja štetnih materija, proizvoda sagorevanja goriva u SUS motorima, u vazduh.

Tri retka plementa metala koja se koriste u katalizatorima su rodijum, platina i paladijum. Njihova cena je posljednjih godina u velikom porastu, pa je tako gram paladijuma 2019. godine koštao više od grama zlata. Naravno, izvađeni plemeniti metali preprodaju se na crnom tržištu.

Lopovi se pod parkirane automobile, uglavnom, podvlače noću, i koristeći alate za demontažu izduvnog sistema skidaju katalizator. Međutim, više ih ni noć ne ograničava (što možete videti na snimku ispod).

Najčešće žrtve krađe katalizatora su stariji modeli automobila sa hibridnim pogonom. Lopovi poseban "pik" imaju na Toyotu Prius i Toyotu Auris, budući da su to automobili sa smanjenom emisijom štetnih materija, pa su samim tim i plemeniti metali u njihovim katalizatorima manje oštećeni, navodi BBC. Zato je Toyota razvila poseban uređaj "Catloc", koji lopovima dosta otežava uklanjanje katalizatora.

Britanska policija upozorava vozače da preduzimaju mere predostrožnosti kao što su: parkiranje u zaključanoj garaži ili na prometnom i dobro osvetljenom mestu, kao i instaliranje posebnog alarma koji može da se aktivira ako se vozilo podigne ili nagne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    24. avgust 2020 | 12:49

    Ма није могуће! У земљама западне Европе нема криминала! Па ко нормалан може да поверује у ову вест? Зар би они по целом свету ширили слободу (демократију) и ослобађали људе од диктатора а да нису решили проблем незапослености у својој држави. Та ајте молим вас ... 😂

  • Драган

    24. avgust 2020 | 13:07

    “Где газде нема мишеви коло воде “.Са расположивом техником као никад досад наша власт неспособна да смањи криминал ? То сугерише на корупцију и повезаност власти са криминалцима .Зна се да у полицији има способних и поштених службеника , питање је да ли су криминални делови јачи ?

  • Драган

    24. avgust 2020 | 13:07

    “Где газде нема мишеви коло воде “.Са расположивом техником као никад досад наша власт неспособна да смањи криминал ? То сугерише на корупцију и повезаност власти са криминалцима .Зна се да у полицији има способних и поштених службеника , питање је да ли су криминални делови јачи ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA