≫ 

Škoda predstavila Enyaq iV, prvi češki SUV na struju

Osim osnovnog električnog porodičnog SUV-a, sa mogućnošću izbora tri različite baterije i pet varijanti snage, najavljene su i posebne verzije, sportska RS i limitirana Founders Edition

  • 0
Škoda Enyaq iV Foto: Škoda

Posle brojnih najava, češka Škoda je i zvanično predstavila svoj prvi električni SUV pod imenom Enyaq, nastao na platformi Volkswagenovog modela ID.4 koji, takođe, uskoro imati premijeru.

Reč je o tzv. MEB platformi, prvo u okviru VW grupacije isključivo namenjene eklektričnim vozlima u okviru grupacije.

Osim osnovne verzije električnog porodičnog SUV-a, najavljene su i posebne verzije, sportska RS i Founders Edition, koje će se odlikovati prepoznatljivom osvetljenom prednjom maskom opremljenom sa 130 LED dioda, rešenjem prethodno viđenim na koncept modelu Vision iV iz 2019. godine.

Škoda Enyaq kupcima nudi izbor baterija tri različita kapaciteta: od 55kWh, 62kWh i 82kWh; kao i pet nivoa snage: 146KS, 177KS, 201KS, 261KS i 302KS. Automobil je dostupan sa pogonom na zadnje ili na sva četiri točka.

Autonomija kretanja zavisi od izbora baterija i vrste pogona i varira između 340 kilometara za osnovni model, pa do 510 kilometara za Enyaq iV sa jednim motorom, zadnjim pogonom i baterijom od 82 kWh.

Mogućnost brzog punjenja do 125kW u stanju da, čak i najveću bateriju, do 80 odsto napuni za manje od jednog sata. Standardno punjenje "na utičnicu", u proseku traje od 6 do 8 sati.

Posebna verzija Founders Edition, biće proizvdena u ograničenoj seriji od 1.895 primeraka, u znak obeležavanja osnivanja češke fabrike od pre 125 godina.

Izgled prednjeg dela unutašnjosti automobila, komandne table i centralne konzole sličan je aktuelnim modelima Octavia i Scala, ali se ovde ističe se veliki 13-inčni centralni ekran na dodir, ekskluzivno dizajniran za Enyaq iV. Nova električna Škoda je prvi automobil češkog proizvođača koji kupcima nudi hed-ap displej sa tehnologijom proširene stvarnosti, kako i sistem za parkiranje na daljinsko upravljanje.

Inače, za dizajn nove elektirčne Škode Enyaq iV zaslužan je Mostarac Omer Halilhodžić, koji je do sada sarađivao sa takvim imenima automobilskog sveta kao što su Ferrari, Mitsubishi, Mercedes-Benz i Volkswagen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA