"Svetinja" među filmskim automobilima ima svoju verziju za 21. vek, rezervisanu samo za 25 srećnika

Iako je u prošlosti svako ko je pokušao da iskopira legendarni Mustang bio tužen, ovoga puta je pronađena "rupa u zakonu"...

  • 0
Ford Mustang Eleanor Foto: Classic Recreations / Promo

U svetu filmskih automobila ime Eleanor je - svetinja! Još od prvog pojavljivanja u filmu "Gone in 60 Seconds" ("Nestati za 60 sekundi", ili "Minut za beg", kako glase domaći prevodi) iz 1974. godine, čuveni Ford Mustang privlačio je pažnju svojom pojavom, ali je status ikone stekao tek u rimejku filma iz 2000. godine.

Tada je predstavljen specijalni primerak po uzoru na model iz 1967. godine, a iako svi smatraju da je reč o pravom Shelbyju GT500 - to nije istina, pošto je Eleanor zasnovan na običnom Mustangu.

Naravno, tu postoji i cela procedura oko toga ko ima pravo na ime i dizajn, a zakonski to pripadaju osobi po imenu Deniz Haliki. Njen suprug, Ejč Bi je snimio originalni "Gone in 60 Seconds", a kada je poginuo 1989. godine pravo je automatski nasledstvom preneto na Deniz.

Ona je u prošlosti tužila svakoga ko je kopirao stil i ime automobila, a među "žrtvama" se našao i legendarni Kerol Šelbi. Njegova firma Shelby American je, međutim, pronašla način kako da iskoristi "rupu u zakonu", prenosi Autorepublika.

Naime, firma Classic Recreations je jedna od retkih koja ima dozvolu od strane Denize, da proizvodi i prodaje kopije Mustanga Eleanor. Ali, ta kompanija ne radi celokupan posao samostalno, pa ima i mnogobrojne partnere. Školjku automobila, na primer, proizvodi firma SpeedKore, a sve ponovo počinje sa Mustangom iz 1967. ili 1968. godine.

Ova specijalna verzija ima mnoge delove od laganih materijala, kao što je plastika ojačana ugljeničnim vlaknima, čime je masa vozila snižena za 270 kilograma. To znači da ukupna masa ovog automobila iznosi tek nešto više od jedne tone, pa nema sumnje da će performanse biti fantastične.

Za motor se postarao Shelby American. Na moderni Fordov 5,0-litarski V8 benzinac, tjuner je dodao kompresor i podigao snagu na čak 810 "konja". Tu je i dugačka lista modifikacija po pitanju ogibljenja, kočnica, bezbednosti i još mnogo čega. Classic Recreations nije želeo da ide u detalje osim iznošenja podatka da će se snaga prenositi na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

Nakon što Classic Recreations sklopi konačan proizvod, on će dobiti i Shelby oznake, pošto je ova firma ipak najveće ime među onima koji rade na Eleanoru. Ponuda će biti ograničena na samo 25 primeraka, a zadovoljstvo da se voze u kultnom filmskom autombilu najbrže srećnike koji ga poruče koštaće - 298.000 dolara.

Video: Ovo će biti najskuplje prodat automobil ikada, a vozio ga je najveći mačo u istoriji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA