≫ 

Koliko bi ih tek ovde platilo: Glasno slušanje muzike u kolima u nekim zemljama je ozbiljan prekršaj

...a zbog njega čak i automobil može biti oduzet vlasniku!

  • 0
zvučnik Foto: Pixabay

Koliko puta dnevno ili nedeljno prođete pored automobila, ili on pored vas, iz kog trešti muzika "odvrnuta do daske"? Šta tada pomislite?

Bez obzira na to da li vam se muzika koju ste čule dopada ili ne, ovakva praksa može da predstavlja ozbiljnu opasnost u saobraćaju i da utiče na koncentaciju vozača koji voli da i drugi čuju ono što on voli da sluša tokom vožnje, ali i za druge učesnike u saobraćaju.

Glasno slušanje muzike u vožnji u nekim zemljama, predstavlja prekršaj, ukoliko se dokaže da je ono ometalo druge vozače i/ili učesnike u saobraćaju i dovelo do saobraćajnih nezgoda ili udesa.

Tako, na primer, nesavesnom vlasniku koji voli glasno da sluša muziku, u Velikoj Britaniji automobil može biti čak i oduzet ukoliko saobraćajna policija utvrdi da glasan zvuk koji dopire iz automobila "uznemirava ili izaziva opasnost i nervozu u javnom prostoru".

Ovo se na odnosi samo na glasnu muziku, pa tako policija može da izda kaznu vozačima i u slučaju previše glasnih motora, bučnih (obično naknadno ugrađenih) izduvnih sistema ili preglasnih sirena.

Glasna muzika i svaka druga buka smatraju se ometajućim faktorom u saobraćaju, koji od vozača mogu da "sakriju" zvukove iz okoline i time ih onemoguće da adekvatno reaguju na trenutnu sitaciju u kojoj se zateknu. Ovo se odnosi kako na muziku koja dolazi iz automobila u pokretu, tako i iz parkiranih vozila.

Osim samog zvuka, pažnju sa puta i volana vozaču može da odvuče manipulisanje komandama muzičkog uređaja ili infotejnment sistema, ikao je to danas kod skoro svih novijih automobila rešeno prebacivanjem komandi da sam volan.

Ukoliko se dokaže da su prekršaji nastali kao posledica glasnog slušanja muzike u automobilu, kazne mogu da se kreću u rasponu od 100 funti (110 evra) i 3 kaznena poena, pa do čak 5.000 funti (5.460 evra) i 9 kaznenih poena, u slučaju najtežih nesreća, pa čak i oduzimanjem vozila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA