≫ 

Ovih 10 automobila imaju najmanju potrošnju na tržištu

Stvarna potrošnja goriva po kilometru uvek je veća od one koju proizvođači prikazuju kao prosečnu. I pored toga, ovi modeli su se pokazali kao izuzetno ekonomični...

  • 13
Seat Leon

Foto: SEAT

Jedna od prvih stvari koja se postavi kao pitanje kada su automobili u pitanju je ono čuveno: "Koliko troši?" Testovi koje proizvođači sprovode u kontrolisanim uslovima, na različitim putevima i vrstama terena, obično se, bar u početku, od onih u realnim uslovima saobraćaja ne razlikuju mnogo.

Međutim, ti "laboratorijski" rezultati odražvaju potrošnju goriva u uslovima umerene vožnje i striktnog pridržavanja ograničenja brzine, ali obično ne uzimaju u obzir realne uslove kao što su nagla kočenja, spora vožnja u koloni, nagle promene načina vožnje ili različiti pojedinačni pokušaji smanjenja potrošnje.

To za rezultat ima da je stvarna potrošnja goriva po kilometru ipak veća od one koju proizvođači prikazuju kao prosečnu. Vodeći se time, kao i podacima sa svojih testova, britanski magazin What Car? je sastavio svoju listu 10 najeknomičnijih savremenih automobila (podaci su izraženi u broju pređenih kilometara sa jednim litrom goriva - km/l*), koja izgleda ovako:

 

* Da biste na mobilnoj aplikaciji mogli da vidite podatke o broju pređenih kilometara sa jednim litrom goriva potrebno je da kliknete na strelicu iznad naziva modela.

Video: On je Kec, on je Stojadin, on je zvezda jugoslovenske autoindustrije: Zastava 101

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanko

    20. oktobar 2020 | 18:09

    Mali potrošači kad je mali auto, mali auto - mali komfor !!!

  • Mihailović

    20. oktobar 2020 | 16:17

    Najmanju potrošnju ima E automobil i onaj koji ne vozi...

  • Boki

    20. oktobar 2020 | 21:18

    Najmanje troše mali dizelaši, koji su prvi na listi odstrela zbog redukcije izduvnih gasova nažalost. Primer Renault Clio 1.5 dci, taj auto bukvalno ide na isparenju nafte... Slično i Peugeot 208/Opel Corsa 1.5 hdi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA