≫ 

Uz ovu boju karoserije, klima vam u autu više neće biti potrebna

Boja odbija čak 95,5 odsto sunčeve svetlosti i veoma efikasno reflektuje infracrvenu toplotu...

  • 2
Sportski auto, bela boja, sunce Foto: Unsplash

Stručnjaci američkog Univerziteta Perdju, iz Indijane, razvili su inovativnu belu farbu sposobna da površine koje su njom prefarbane održava hladnima, budući da "superfarba" gotovo uopšte ne apsorbuje sunčevu energiju.

Boja odbija čak 95,5 odsto sunčeve svetlosti i veoma efikasno reflektuje infracrvenu toplotu. Zbog toga su površine na koje je naneta za 7,8 stepeni Celzijusa hladnije od okoline.

Da bi ispitali efikasnost svoje farbe, naučnici su ofarbane površine snimali infracrvenim kamerama i potom ih upoređivali sa površinama ofarbanim običnom belom bojom.

Očitana merenja su potvrdila da njihova farba ima nižu temperaturu, kako od svoje okoline, tako i od drugih predmeta u blizini. Eksperiment je pokazao da nova boja može da održava nižu temperaturu kada se nalazi direktno izložena sunčevoj svetlosti, kao i da reflektuje više ultraljubičastih zraka.

Zanimljivo je i to da ova farba može da doprinese borbi protiv klimatskih promena, budući da infracrvenu toplotu reflektuje sa Zemlje u atmosferu i time smanjuje njen utucaj na zagrevanje zemljine površine. Zato bi u budućnosti mogla da posluži i za farbanje krovova i fasada zgrada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijailović

    28. oktobar 2020 | 16:20

    Auto ima prozore kroz koje i te kako sunce prži, pogotovo kad na prozorima nema folije...

  • Hmm...

    28. oktobar 2020 | 18:10

    Ja koristim stelt boju ne vidi me ni radar ni kamera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA