≫ 

70 odsto vozača nema pojma čemu služe elektronski sistemi u novim automobilima!

Samo trećina vozača je, manje ili više, upoznata sa radom sistema asistencije, a to se uglavnom odnosi da neke jednostavnije i uočljivije sisteme

  • 3
Mercedes-Benz S klasa 2021 Foto: Mercedes-Benz

Što su savremeni automobili sve opremljeniji pametnim sistemima asistencije i bezbednosti, to sve više izgleda da vozači manje znaju o tome čemu oni zaista služe.

To saznanje razultat je istraživanja koje se sproveo Kraljevski holandski auto-klub ANWB, u saradnji sa srodnim organizacijama iz još šest nekoliko evropskih zemljama.

Istraživanje je pokazalo se da više od 70 odsto vlasnika automobila nije u potpunosti svesno čemu sve ti sistemi služe i šta sve mogu, pa ih zbog toga ni ne koriste.

Iz ANWB-a ističu da je to propuštena priliku za povećanje bezbednosti saobraćaja, budući sistemi asistencije zasta mogu da doprinesu sigurnijoj vožnji. To se ponajviše odnosi na automatsko održavanje bezbednog rastojanja ili na upozoravanje, predviđanje ili intervensanje određenog sisema u opasnim situacijama.

Istraživanje pokazuje da je samo trećina vozača, manje ili više, upoznata sa radom sistema asistencije u novim automobilima. To se uglavnom odnosi da neke jednostavnije i uočljivije sisteme kao što su oni za nadzor mrtvog ugla ili radarski sistemi koji pomažu u održavanju udaljenosti od drugog vozila.

Zato u holandskom auto-klubu smatraju da bi vozači trebalo da budu mnogo bolje informisani o tome prilikom same kupovine automobila i ističu da prozivođači i prodavci tu treba da imaju važnu ulogu. Auto-industrija treba da preuzme veću odgovornost za bolje informisanje kupaca o nazivima i radu različitih elektronskih bezbednosnih i sistema pomoći vozačima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    2. novembar 2020 | 11:52

    Što bi i znali kada 90% ne može da kupi novi automobil.... Čovek se edukuje za nešto što će mu trebati...

  • Oooo

    2. novembar 2020 | 12:11

    Ni ja ne shvatam kako plovi prekookenaski brod od par hiljada tona a da ne potone pa se vozim istim, a slicno je i za telefoniranje na primer odavde sa Australijom, kako outuje signal...

  • ime

    2. novembar 2020 | 23:37

    Zao mi je samo sto je sve otislo dodjavola i sto se automobili pretvaraju u mobilne telefone na tockovima, a ovamo mobilni telefoni opasni tokom voznje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA