22 godine star, a potpuno nov: Da li biste dali 11.000 evra za fenomenalni Moskvič Aleko?

Lako je biti moderni klasik kada se na haubi nalazi "trokraka zvezda", a ovo je dokaz da to može i jedan "komunistički jangtajmer"...

  • 5
Moskvič Aleko "Svjatogor" Foto: Drom.ru / Royal Motors

Kada se u auto oglasima nađe neki model od pre dve, tri decenije, garažiran, održavan, očuvan u besprekornom stanju, sa malom kilometražom na brojčaniku, on odmah postane predmet interesovanja ljubitelja i kolekcionara.

Brojni stručni sajtovi (pa i naša rubrika) u više navrata su, tokom ove godine, pisali baš o takvim primercima BMW-a i Merecedesa iz 90-ih, koji su na aukcijama dostizali cene njihovih današnjih naslednika.

Lako je, međutim, biti moderni klasik kada se na haubi nalazi "trokraka zvezda", ali šta ako se na vratma prtljažnika nalazi natpis Moskvič Aleko? E pa, upravo jedan takav "jangtajmer", u besprekornom stanju, našao se na stranicama ruskog oglasnika Drom.

Primerak jedne od poslednjih redizajniranih verzija tog automobila, koja u Rusiji nosi ime "Svjatogor", proizveden je 1998. godine, a od tada je prešao samo 1.060 kilometara.

Ovaj Aleko je u potpunosti u fabričkom stanju. Karoserija je u originalnoj tamno zelenoj boji, a kompletna unutrašnjost, komandna tabla, centralna konzola, oplate vrata i rukohvati, tepisi i patosnice... sve kao da je upravo sišlo sa proizvodnih traka, danas nepostojeće, moskovske fabrike.

Zbog svega toga i cena odgovara jednom takvom "modernom klasiku". Prodavac sa svog Aleka traži 970.000 rubalja, odnosno 10.635 evra.

Automobil pokreće Ladin, odnosno AvtoVAZ-ov benzinski motor od 1,6 litara sa 76 konjskih snaga, uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

Inače, Moskvič-2141, kako je glasila zvanična fabrička oznaka Aleka, proizvodio se, u nekoliko verzija i modifikacije, između 1986. i 2002. ogdine, podseća Autorepublika. U tom periodu, sa fabričkih traka sišlo je ukupno 716.800 hiljada automobila.

Video: Ako imate stari automobil Arsenji ima sjajnu ideju - napravite pikap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA