≫ 

Ovaj jedinstveni kružni tok se nalazi čak 73 metra ispod nivoa mora

Deo je tunela iskopanog ispod površine Atlantskog okeana koji spaja dva najveća i najnaseljenija Farska ostrva

  • 0
kružni tok ispod mora Printscreen: YouTube/Nám

Razna građevinska čuda prisutna su u saobraćajnoj infrastrukturi širom sveta. Njihova izgradnja uglavnom je uslovljena vrstom terena na kome se gradi, kao i potrebama ljudi da savladaju prirodne prepreke. Upravo to je slučaj sa jedinstvenim tunelskim sistemom izgrađenim između dva najveća i najnaseljenija Farska ostrva Strejmoj i Ejsturoj.

Tunel, koji je verovatno prvi takav iskopan ispod površine Atlantskog okeana, jedinstven je po prvom kružnom toku izgrađenom na dubini od 73 metra ispod mora, koji odvaja dva pravca ka i sa severnijeg ostrva Ejsturoj.

Ukupna dužina tunela, sve tri "grane" i kružnog toka, iznosi 11,3 kilometara i njime se Faranima skraćuje put od prestonice Torshavna do gradića Runavik i Strendur sa druge strane sa sadašnjih 55 na 17 kilometara.

Nakon četiri godine izgradnje, tunel bi zvanično trebalo da bude otvoren za desetak dana, dok će za saobraćaj potpuno oprativan postati u prvim mesecima 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA