Najštedljiviji auto ikada: Prelazi 1.600 kilometara sa jednom baterijom i nikada ne mora da se puni

Prvih 330 primeraka automobila rasprodato je u roku od 24 sata po puštanju u prodaju...

  • 4
Aptera, električni automobil Foto: Wikimedia/Chris Anthony

Američka kompanija Aptera Motors, koju su neki zbog prethodnih poslovnih neuspeha prerano otpisali, ovih dana se vraća sa zaista spektakularnom najavom. Oni tvrde da njihov novi elektromobil nikada neće morati da se dopunjava!

Za to su zaslužni solarni paneli instalirani na krov i haubu automobila. Pod pretpostavkom da paneli rade prosečno dobro Aptera bi mogla da ponudi dugoročno rešenje za jedno od osnovnih pitnja koje ograničava brži razvoj, odnosno prelazak na električna vozila.

Aptera, međutim, ne tvrdi da je konstrisala "perpetum mobile" auto, niti da njegove baterija baš nikada neće moći potpuno da se isprazne.

Ta kompanija navodi da njen automobil ima izuzetnu autonomiju od 1.000 milja (1.609 kilometara) po jednom punjenju baterija, čemu po sunčanom vremenu solarni paneli mogu da dodaju još 45 milja (72,5 kilometra).

Imajući u vidu da prosečan vozač, po jednoj vožnji, prelazi značajno manji broj kilometara od ukupne autonomije, baterija Aptere bi zaista mogla prilično da potraje pre nego što se automobil prikači na punjač.

Britanski Independent navodi da su po nedavnom puštanju u prodaju, svih 330 primaraka automobila, koliko ih je bilo dostupno, raspordati u prvih 24 časa. Aptera se prodaje po ceni od 26.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucky

    11. decembar 2020 | 23:09

    A sta da se kimentarise???? Niste objavili osnovno,za koliko osoba je predvidjen,koje su mu performanse ,swm da prelati navodno 1600 km po punjenju. Koja mu je nosivost,brzina. Jedino sto moze da se komentarise je glupost ovog sto pise,a to se odnosi ma perpetum mobile. Cak i da se nikada ne puniba stalno vozi nije perpetum mobile jer koristi suncevu energiju.

  • Stefan

    12. decembar 2020 | 13:14

    Kupujm odma nije skpu a nikad na pumku da deru za gorivi ova može da bude i sto eva za ritar zabolime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA