"iPhone na točkovima" stiže 2024. i rešava najveće probleme električnih automobila?

Cilj Apple-a je da stvori baterije dosta niže cene, koje će istovremeno omogućiti povećanje dometa vozila...

  • 3
Apple Car, epl auto Printscreen: Twitter/@appleinsider

O projektu Apple Car dugo se ništa nije moglo čuti gotovo ništa, dok se pre desetak dana na internetu nisu ponovo pronele glasine o planovima tog tehnološkog giganta za ulazak na automobilsko tržište.

Nove informacije o projektu poznatom i pod šifrom "Titan", do kojih je došla agencija Rojters, ukazuju na to šta se u narednim godinama od njegovog razvoja može očekivati.

Krajnji cilj projekta "Projekta Titan" je, prema još uvek nezvaničnim informacijama, razvoj električnog vozila namijenjenog masovnom tržištu. Stručnjaci se slažu da je upravo Apple kompanija koja poseduje resurse da tako nešto sprovede u delo.

Poznavaoci projekta smatraju da se gigant kao što je Apple ovime uopšte ne bi bavio da bi postao samo jedan od proizvođača elektromobila, već da želi da napravi "iPhone na točkovima", odnosno da razvije tehnologiju koja će mu omogućiti da bude superiorniji od konkurencije.

U fokusu razvoja nove tehnologije električnog pogona su, pre svega, nove baterije. Cilj Apple-a je da stvori baterije dosta niže cene, koje će istovremeno omogućiti povećanje dometa vozila.

Poznavaoci navode da bi takve baterije bile nešto potpuno novo, kao što je to i bio prvi iPhone. A to znači da bi Apple zaista mogao da reši dva najvažnija problema automobila sa električnim pogonom. Istražuje se i mogućnost upotrebe takozvanih LFP baterija (litijum-gvožđe fosfat - lithium iron phosphate) baterija, koje se manje zagrevaju i ne sadrže kobalt.

Jedno što je, poznajuću nastup Appleovih proizvod na tržištu, teško poverovati da će budući iCar imati povoljnu cenu...

U svakom slučaju, čini se da je Apple ovde na dobitku, budući da, ako nešto krene kako nije planirano, uvek može da odustane od daljeg rada na projektovanju automobila, i da se okrene razvoju autonomne tehnologije koji bi potom prodavao velikim proizvođačima automobila.

Ako se rad na Apple Car-u nastavi, automobil možemo očekivati najranije 2024. ili 2025. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kruska

    22. decembar 2020 | 16:07

    Samo da im baterije traju vise nego na telefonima

  • alal vera alal vera

    22. decembar 2020 | 18:45

    ko nema iphone nemoze da kupi apple car

  • markokobaz

    23. decembar 2020 | 17:43

    ako ce da kosta ko zadnji model telefona odma kumujem. tj da kosta brat bratu jedno 189 000 iljade u obicnoj ponudedi i pepeljara sa logom jabuke koja kosta 799 dolara...... mogu do sutra da vam otkrivam novitete.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA