Vinjete i naplatne rampe odlaze u istoriju

Slovenija od sledeće godine prelazi na naplatu putarine elektronskim vinjetama, pa će se njihova kupovina odvijati "iz fotelje" a tokom vožnje neće biti zaustavljanja zbog plaćanja

  • 22
Vrčin Foto: Mateja Beljan

Od decembra 2021. godine Slovenija prelaze na novi, sofisticiraniji način naplate putarine elektronskim vinjetama, kakav već primenjuju Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunija, a uskoro će Austrija i Moldavija.

Osim što se više neće čekati u redovima za kupovinu vinjete, čekati na naplatnim rampama i "mahati" ENC uređajem, u istoriju odlazi i lepljenje i struganje vinjeta sa vetrobranskog stakla.

Sve to će zameniti nekoliko klikova u posebnoj aplikaciji za pametne telefone ili na internet sajtu za kupovinu e-vinjeta. Dovoljno je u jednostavan upitnik upisati zemlju, broj registarske tablice i imejl adresu na koju će vam biti poslata potvrda o uplati.

Plaćanje će se vršiti svim vrstama kartica, a vremenski period trajanja vinjete birate sami. On može biti sedam dana, mesec dana, šest meseci ili jedna godina.

I pored uvođenja novog sistema, onima koji nemaju internet ili jednostavno ne žele putem njega da kupuju vinjete, Slovenija će ostaviti mogućnost plaćanja e-vinjete na benzinskim pumpama, prodavnicama i sličnim usputnim mestima, prenosi Jutarnji.

Nakon što ostavite broj registracije svog automobila niko vas više neće zaustavljati niti išta pitati. Sve ostalo će obavljati kamere. Ako ste kupili elektronsku vinjetu vožnja kroz celu Sloveniju je slobodna, a ako niste, sistem će brzo prepoznati vaš automobil i alarmirati policiju.

Video: Napravljena replika čuvenog automobila: Od sada se možete voziti kao Al Kapone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    24. decembar 2020 | 18:25

    Kod nas nece ukinuti putarine nikada jer tu nas deru vec godinama, brdo para svaki dan

  • Majkl Džondar

    24. decembar 2020 | 17:15

    Živim u Sloveniji i još ne videh te redove za vinjetu. Ovo je dobro samo da ne moraš da lepiš po staklu, ništa više.

  • Sasha

    25. decembar 2020 | 11:02

    Osim ovih zemalja "eurovinjetu" imaju i zemlje Svedska, Holandija, Danska i Luksemburg i uz to jedna eurovinjeta vazi za sve zemlje pa ako idete iz Danske u Svedsku na primer, vinjeta vam vazi i u drugoj zemlji. Elektronske vinjete su odlican primer digitalizacije ali i dodatne naplate regionalnih puteva u pojedinim zemljama. Pa se nasa mafija izvlaci na to kao nece da naplacuju gradjanima regionalne puteve(dobrodusni) a ustvari imaju dobru proviziju, odrzavanje i rehabilitacije baplatnih stanica, fiktivne zaposlene za partijske poltroncice i autoputeve u losem stanju. Daleko smo mi od toga svega. I dok omladina KP pokusavaju da shvate sta su digitalno elektronski sistemi na kojima ne moze da se krade, drzava se raseljava. Ako niste primetili SKOJ se oglasio neki dan. To je realnost Srbije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA