≫ 

Električni automobili uskoro jeftiniji od klasičnih?

Većina je saglasna da će električni automobili biti još traženiji onda kada im cena bude niža bez subvencija za kupovinu...

  • 43
Volkswagen I.D. VIZZION, električni automobil

Foto: Volkswagen

Sasvim je relano očekivati da će električni automobili koštati kao i automobili na fosilna goriva, ali je verovatno da će čak biti i jeftiniji zbog smanjenja troškova proizvodnje baterija.

Pretpostavlja se da će biti jeftiniji od konvencionalnih vozila i bez subvencija za kupovinu, pokazale su analize za period od 2023. do 2025. godine.

Inače, tokom prošle godine prodaja električnih vozila je širom sveta porasla za 43 posto. Prekretnica u prodaji se već dešava u Norveškoj, gde su manji nameti zaslužni za niže cene elektromobila.

U skandinavskim državama je prošle godine tržišni udeo ove vrste vozila bio 54 odsto, što je više za pet odsto u odnosu na druge evropske države, prenosiSEEbiz.

Dosadašnje cene nisu bile jedini razlog zbog koga elektromobili nisu bili traženiji na tržištu. Među razlozima je i domet koji se može ostvariti sa jednim punjenjem baterija. Nedavno su, međutim, počele da se proizvode baterije čijim će punjenjem u trajanju od 5 minuta moći da se putuje i do 320 kilometara.

Većina je saglasna da će električni automobili biti još traženiji onda kada im cena bude niža bez subvencija za kupovinu. Profesor Tim Lenton, sa Univerziteta Ekseter, upravo je Norvešku naveo kao primer progresivne poreske politike koja može da podstakne kupovinu ovih vozila. Prema njegovim podacima iz 2019. godine, električni automobili u Norveškoj su bili jeftiniji za 0,3 odsto, a njihov tržišni udeo je bio 48 odsto.

electric-car-punjenje baterija električnih automobila, pumpa

Foto-ilustracija: pixabay.com

Podaci agencije Bloomberg su pokazali da će smanjenje troškova proizvodnje baterija za vozila značiti to da njihova cena bude skoro jednaka ceni automobila na gorivo do 2023. godine. Sa druge strane, profesor Lenton smatra da će se to desiti u periodu od 2024. do 2025. godine.

Bloombergov analitičar Džejms Fit je napomenuo da se u poslednjih 10 godina dogodio, kako je naveo, drastičan pad cene baterija i da je taj pad bio znatno veći od očekivanog. Pa je tako 2010. cena baterije od 30 kWh za mali automobil koštala 30.000 dolara, a za taj novac se moglo kupiti obično vozilo. Sada, pokazuju podaci Bloomberga, takva baterija košta 4.100 dolara.

Očekuje da će pad troškova proizvodnje baterije do 2023. godine, za konačni ishod imati to da će baterija za mali automobil koštati - 3.000 dolara.

(Telegram.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    25. januar 2021 | 14:24

    Nek prvo skoce pa nek onda kazu hop, al dobro je da je prognoza takva za sve one koji zele takvu vrstu vozila. Meni je apsolutno svejedno posto ne planiram nikad imat elektricno auto! Stara al isprobana tehnologija meni apsolutno odgovara, znam ja uzivat i u novinama al ova nije za mene... Imam gliser, motor, dva auta sto znaci benzin i nafta i tu sve odlicno stima nema potrebe za eksperimentima i nikakvom strujom...

  • Kosmos

    25. januar 2021 | 18:12

    Bice kada kinezi replikuju Teslin prijemnik kosmicke energije i pocnu da prodaju po internetu

  • Miša

    25. januar 2021 | 13:08

    Koliko je proizvodnja elektromotora jeftinija od OTO motora toliko su baterije skuplje. Baterije nikad neće biti jeftinije jer je litijum redak i skup. To je šansa za Srbiju jer smo među retkim zemljama sa nalazištem litijuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA