Šta nam ubrzane promene u najvećoj svetskoj fabrici dizelaša govore o budućnosti automobila?

U najvećoj fabrici dizel motora na svetu, za samo 5 godina će se godišnje proizvoditi više električnih motora godišnje nego što se ikada proizvodilo motora sa unutrašnjim sagorevanjem

  • 8
Dizel motor Foto: Shutterstock

Da se automobilska industrija nalazi u periodu intenzivne i radikalne tranzicije od klasičnog pogona na fosilna goriva do potpunog prelaska na elekrične automobile i nije tolika novost. Da li će to, u dogledno vreme, u potpunosti eliminisati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi.

Međutim, kada se sagleda tržišna vrednost kompanija koje proizvode električna vozila (među kojima Tesla ubedljivo dominira), obim ulaganja u elektrifikaciju aktuelnih i budućih modela vodećih automobilskih kompanija, koja se mere desetinama milijardi evra i dolara, zatim širenje mreže punjača u razvijenijim zemljama, kao i najava Džoa Bajdena o elektrifikaciji kompletnog državnog voznog parka SAD, jasno je u kom smeru ova priča ide.

Benzince i dizelaše ćemo sigurno na putevima viđati još najmanje dve decenije, i pored toga što njihova proizvodnja (naročito ovih drugih) sve više opada. Potvrda toga stiže i iz najveće fabrika dizel motora na svetu, piše The Next Web.

dizel motor Foto: Pixabay

U fabrici grupe PSA Peugeot-Citroena (od nedavno sa Fijatom ujedinjene u grupaciju Stellantis), u francuskom gradiću Tremeriju, u toku je tranzicija proizvodnje koja se sve više preorjentiše na proizvodnju električnih motora, dok će se proizvodnja motora sa unutrašnjim sagorevanjem postepeno smanjivati.

Planirano je da se proizvodnja električnih motora u Tremeriju ove godine udvostručiti na 180.000. Ona će se tokom narednih godina dalje povećavati, kako bi se postigao planirani cilj da 2025. dostigne 900.000 elektromotora godišnje.

To znači da će se u još uvek najvećoj fabrici dizel motora na svetu godišnje proizvoditi više električnih motora, nego motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA