≫ 

Umesto soli, kiseli krastavci: Nemci imaju nov način za sprečavanje stvaranje leda na putevima

Kako su zimski vremenski uslovi postajali sve ekstremniji, bavarci su tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu soli, pa su tako pronašli nenadanog partnera - lokalnog proizvođača kiselih krastavaca

  • 5
krastavčići Foto: Pixabay

Takozvani sok od krastavaca, odnosno otpadna tečnost koja se koristi za kiseljenje povrća u industrijskoj proizvodnji, pokazala se odličnom za sprečavanje stvaranje leda, ali i kao ekološki prihvatljivija, a uz to štedi i novac.

Sve je počelo kao bavarski eksperiment, a uskoro bi moglo da se proširiti kao praksa širom države. Pilot program izlivanja soka od kiselih krastavaca mogao bi u potpunosti da zameni tradicionalno posipanje puteva solju, koje iako sprečava stvaranje leda, dugoročno šteti okolini i skupa je praksa, piše RTL Today.

Prošle sezone 326.000 tona soli za puteve utrošeno je za čišćenje velike putne mreže Bavarske, što je skup poduhvat sa negativnim uticajem na okolinu. Kako su zimski vremenski uslovi postajali sve ekstremniji, bavarski funkcioneri su tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu putnoj soli. Pronašli su nenadanog partnera: lokalnog proizvođača kiselih krastavaca.

Kiseli krastavci, krastavaca, krastavčići, krastavcici, zimnica, tegla, u tegli Foto: Pixabay

"Develey Senf & Feinkost" svake godine ukiseli 17.000 tona krastavaca. Slana i kisela voda od krastavaca, proizvedena u tom procesu, već godinu dana se koristi za zimsko održavanje puteva u Bavarskoj.

Reciklažom i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okolinu, zajedno sa negativnim uticajem na okolinu, prenosi 24sata.hr.

Iako se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala preko kanalizacijskog sistema, ona se sada izliva na puteve. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.

Prema bavarskom Ministarstvu stanovanja, izgradnje i saobraćaja, očekuje da će regionalno pripremljena salamura uštedeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode po zimskoj sezoni.

Video: Ko kaže da zadnja vuča ne može po snegu? Potreban je majstor za volanom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA