≫ 

Stiže i "cokula" za 21. vek: Novi Renault 4 za 2025. bi mogao da izgleda upravo ovako!

I nova "četvorka" je, kao i nova "petica", deo plana od sedam električnih vozila koja će Renault izbaciti na tržište u narednih pet godina

  • 9
Reno Foto: Pixabay / Twitter/@autocar

Nakon što je sredinom januara francuski Renault prikazao prototip naslednika kultnog modela 5, sada stiže najava da se i legendarna "četvorka" vraća u igru, u okviru plana razvoja buduće game električnih vozila.

I nova "četvorka", i nova "petica", deo su plana od sedam budućih električnih vozila, četiri putnička i tri komercijalna, koja će Renault izbaciti na tržište u narednih pet godina.

Renault 5 Prototype, novi reno 5 Renault 5 Prototype / Foto: Renault

Priča o oživljavanju legendarnih modela kao savremenih elektromobila počela je i pre nego što Renault zvanično predstavio prototip električne "petice". Izvršni direktor francuske grupacije Luka de Meo je, potom, priznao da je planiran "bar još jedan rivajval" modela sa poznatim imenom. Sada je, od insajdera upućenih u planove francuske kompanije, stigla potvrda da je u pitanju baš "četvorka", piše AutoCar.

Novi Renault 4 će koristiti istu CMF-B platformu, namenjenu električnim modeliima, kao i "petica", a i većina mehaničkih sklopova će biti identična.

Britanski auto magazin je, na osnovu informacija do kojih je došao, prikazao svoje viđenje buduće četvorke, koje možete videti na renderu ispod.

Renault 4, Reno 4, 2025 Printscreen: Twitter/@autocar

Iako će oba modela će biti deo B segmetna i imati retro dizajn, među njima će biti razlike. I dok je kultna "četvorka", koja je između 1961. i 1994. godine proizvedena u čak osam miliona primeraka, bila konciprana kao višenamensko vozilo za ljude iz ruralnih krajeva, nova će po izgledu i konstrukciji više biti bliska aktuelnim modelima kompakt krosover segmenta, dok će se Renault 5 držati imidža "male gradske jurilice", odnosno hot-heč automobila.

Reno 4, Renault 4, kola, auto Foto: Shutterstock

Planirano je da se novi električni Renault 4 na tržištu pojavi 2025, dok će prve "petice" sa proizvodnih traka sići 2023. godine.

Video: Legendarno trkačko vozilo Matra MS 670 prodato je na aukciji za čak 5 miliona eura

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA