≫ 

Milijarda za "električnu" obnovu, cela gama na struju do 2030. godine

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025, predstavlja jedan od najznačajnijih Fordovih poteza u poslednjih dve-tri decenije...

  • 0
Ford Focus Foto: Ford

Ford planira pohod na evropsko tržište električnih automobila u okviru koga najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje fabrike u Nemačkoj.

Ta kompanija će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila sa nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Volkswagenov mehanički okvir, izjavio je predsednik kompanije Ford of Europe Stjuart Rouli, prenosi AP.

On je dodao da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila. Novi električni automobil američkog proizvođača bi trebalo da izađe na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao da usledi još jedan.

Ford kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Kompanija je saopštila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi, i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu sa Volkswagenom i Fordovim zajedničkim preduzećem Otosan u Turskoj.

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se auto industrija okreće proizvodnji četvorotočkaša sa nultom emisijom gasova.

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, doneta pošto se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Ford Focus (2011-2018) Foto: Ford

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poteza u poslednjih dve-tri decenije i "podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti", rekao je Rouli.

Ovo ulaganje je, inače, deo Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji elektrčnih vozila, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA