Čeroki Indijanci ne daju više kompaniji Jeep da koristi njihovo ime

Kompanija Jeep je terenac pod imenom Cherokee uvela još 1974. godine, posle čega usledilo više modela sa istim imenom

  • 3
Jeep Grand Cherokee L Foto: Jeep

Poznati terenac američkog proizvođača Jeep - Cherokee ("Čeroki"), koje se pod tim imenom proizvodi gotovo 50 godina, uskoro bi mogao da promeni ime, pošto je vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca ocenio da je došlo vreme da firme i sportski timovi u SAD prestanu da koriste njihovo ime.

Poglavica plemena Čeroki Čak Hoskins je saopštio američkoj kompaniji da ne toleriše da se ime "Čeroki" više koristi, izjavio je za Frans pres portparol plemena. Hoskins je svoj stav izneo putem video konferencije 29. januara, i to direktno matičnoj kući Jeepa, grupi Stellantis.

- Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova - rekao je vođa Čerokija u saopštenju od 14. januara objavljenom u američkom automobilskom časopisu Car and Driver.

Jeep Cherokee Foto: Pixabay

Hoskins kaže da je siguran, da je to bilo dobronamerno, ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.

Kompanija Jeep je uvela model terenskog vozila pod imenom Cherokee još 1974. godine, posle čega usledilo više modela sa istim imenom.

- Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada - rekao je Hoskins.

Jeep Grand Cherokee L Foto: Jeep

Američki fudbalski i košarkaški timovi iz Vašingtona su nedavno, pod pritiskom, promenili imema koja su potekla od američkih Indijanaca - Redskins, odnosno crvenokošci, i Indijans.

Video: Černobiljski džip: Čudo na četiri točka koje vozi turiste po Zatvorenoj zoni

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA