≫ 

Lopovi od krađe katalizatora zarađuju koliko i od prodaje droge?

Jedan od delova sveta u kome se takve krađe najčešće dešavaju je Kalifornija...

  • 5
Auspuh katalizator lonac automobil Foto: Pixabay

Globalni trend krađa katalizatora sa automobila, o kome smo u nekoliko navrata pisali, nastavlja se nesmanjenim intezitetom.

Katalizatori u sebi sadrže veće količine plemenitih metala, kao što je platina. Najviše ih ima u katalizatorima hibridnih modela, pa se oni najviše i kradu.

Jedan od delova sveta u kome se takve krađe najčešće dešavaju je američka držva Kalifornija, u kojoj je policija ovu vrstu krađe nedavno dodala na listu ostalih poznatih oblika kriminala i počela njome ozbiljno da se bavi.

katalizatori, krađa katalizatora, kalifornija Printscreen: Facebook/Santa Clarita Valley Sheriff's Station

Upravo je to dovelo do velike akcije, koju je policija prošle nedelje sprovela na četiri lokacije u gradu Santa Klarita, koji se nalazi severno od Los Anđelesa i pripada njegovom okrugu.

U akciji je pronađeno 250 ukradenih katalizatora, 100.000 dolara u kešu, nelegalno vatreno oružje, a uhapšeno je ukupno 19 osoba.

Zaplenjeni novac zarađen je preprodajom dela količine plemenitih metala, dok je ukupna vrednost svih pronađenih katalizatora, odnosno onoga što se u njegovim filterima nalazi, na crnom tržištu plemenitih metala, prema navodima policije - čak 750.000 dolara.

Da je reč o ozbiljnom kriminalu, u kome se sve više "vrte" velike sume novca, koje su do skoro bile "rezervisane" za ilegalnu trgovinu drogom ili nakitom, nema sumnje.

Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017 Foto: Toyota

Ipak, neki mediji dovode u pitanje vrednost prošlonedeljne zaplene. Cena najskupljih katalizatora, koji sadrže najveću količinu plemenitih metala, prema nekim izvorima, na crnom tržištu iznosi između 1.600 i 2.800 dolara.

Reč je o katalizatorima sa veoma popularnog modela Toyota Prius, koji na kalifornijskim putevima predstavlja veoma čest prizor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    15. mart 2021 | 13:24

    Super ste dali ideju ovima ovde

  • Vuk

    15. mart 2021 | 18:22

    Upravo sam komentarisao dali narod mora uzeti pravdu u svoje ruke, mora, pa i za ovo, jer jednostavno policija i zakon kao "rade" samo u Beogradu. Nedaj Bože da ga zateknem da se podvukao pod auto, tamo bi i ostao.

  • Miki

    15. mart 2021 | 21:48

    Samo lepo pohvatate sve koji se bave otkupom i obradkm metala. I kraj price. Trazitesertifikate o poreklu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA