≫ 

Na svakih 17 minuta u Srbiji se dogodi sudar: Jedan dan u nedelji je posebno crn

Saobraćaj na srpskim putevima se, tokom prošle godine, odvijao znatno smanjenim intenzitetom od uobičajenog, što je za posledicu imalo 15 odsto manje saobraćajnih nezgoda nego 2019. godine

  • 2
Saobraćajna nesreća, retrovizor Ilustracija / Foto: Pixabay

Varljivi pokazatelji bezbednosti u saobraćaju tokom 2020. godine ukazuju na najmanji broj poginulih od kada se vodi zvanična statistika u Srbiji, ali i više stradale dece i približno jednak broj mrtvih vozača i pešaka, iako se zbog vanrednog stanja i mera za suzbijanje virusa vozilo mnogo manje.

Intezitet saobraćaja na srpskim putevima tokom prošle godine bio je znatno manji od uobičajenog, pa nam se dogodilo 30.696 saobraćajnih nezgoda, što je 15 odsto manje nego u 2019. godine.

Ohrabruje i podatak o najmanje poginulih (492) u poslednjih 20 godina, ili najmanje otkako se uopšte vodi zvanična statistika, ali je to, izgleda, jedino čime možemo da se "ponosimo".

Crni petak

U proseku, na svakih 17 minuta negde u Srbiji dogodio se po jedan sudar i to najčešće petkom.

Poginulo je približno isto vozača i pešaka kao godinu ranije kada smo imali čak 5.072 nezgode više, a što je najgore i najbolnije, stradalo je i 30 odsto više dece nego prošle godine (13 naprema 10), dok ih je čak 983 lakše ili teže povređeno u saobraćajnim nezgodama.

Statistika saobraćanih nezgoda u Srbiji za period 2016. - 2020.

Više od polovine mališana koji su nas prerano napustili, nastradali su kao putnici, uglavnom u automobilima svojih roditelja, četvoro dece izgubilo je živote u svojstvu pešaka, jedno na biciklu, a jedno, verovali ili ne, za upravljačem putničkog vozila.

Ko najviše gine?

I te kako zabrinjava odnos prema pešacima koji čine jednu četvrtinu (127) od ukupnog broja svih poginulih u saobraćaju 2020, ali ipak mnogo više, skoro trećinu nastradalih, čine vozači putničkih vozila (155).

Odgovor na pitanje zašto, najbolje daje podatak da je tokom prošle godine počinjeno čak 900.000 saobraćajnih prekršaja i ko zna još onih koliko koji nisu otkriveni. Kao i uvek, najviše je bilo baš onih najopasnijih prekršaja koji često vode pravo u smrt - prekoračenja brzine, čak 250.000.

Video: Sve prednosti i mane zbunjujućeg pešačkog prelaza: Raj za pešake - pakao za vozače?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    19. mart 2021 | 12:08

    Nece gospoda da skopca pojas, budale ovi sto su ga uopste stavili u auto.😀

  • Gruja

    20. mart 2021 | 07:43

    A izgleda da nekima i dalje nije jasno da decu treba voziti u dečjem sedištu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA