≫ 

Evropa sve više vozi "na baterije": Šta nam pokazuje aktuelna lista najpopularnijih automobila?

Najdalje je od svih, u elektrifikaciji svojih vozila, otišao Jaguar Land Rover, ali ni drugi veliki proizvođači ne zaostaju...

  • 10
Volkswagen ID.3 VW ID.3 / Foto: Volkswagen

Posle velikog pada prodaje automobila u Evropi, koga je 2020. godine prouzrokovala panedemija korona virusa, izgleda da na evropskom tržištu dolazi do velikih promena. Iako se i dalje beleži pad od 20 odsto, došlo do naglog rasta popularnosti električnih i elektrifikovanih vozila.

Tako je, tokom februara, na evropskom tržištu prodato 115.000 električnih vozila (EV) i plag-in hibrida (PHEV), što predstavlja udeo od 13,6 odsto, navodi se u izveštaju britanske analitičke kuće JATO Dynamics. A koliko je to zaista, nabolje govori podak da je, samo godinu dana ranije, učešće EV i PHEV vozila u ukupnoj prodaji iznosilo samo 6,5 odsto.

Među kompanijama koje su ostvarile rezultate iznad industrijskog proseka našli su se Hyundai (16%), BMW (24%), Daimler (27%), Jaguar Land Rover (31%) i kineski Geely (45%). Na vrhu se, očekivano, našao Tesla Motors sa stopostotnim udelom elektrifikovanih vozila u prodaji.

Ovi podaci pokazuju da je, među tradicionalnim proizvođačima, Jaguar Land Rover najdalje otišao u elektrifikaciji svojih vozila, prenosi Index.

Najpopularniji modeli

Najprodavaniji elektirični automobil na evropskom tržištu je Tesla Model 3, sa prodatih 5.400 primeraka i tržišnim udelom do 55 odsto.

Tesla Model 3 Foto: Tesla

Drugoplasirani je Volkswagen ID.3 sa 3.557 registrovanih primeraka, dok se na trećem mestu našao Renault Zoe, sa 10 prodatih primeraka manje, ali i sa padom od 45 odsto.

Hibridi "na utičnicu"

Među hibridnim modelima "na utičnicu" najpopularniji je Volvo XC40 sa prodatih 3.479 primeraka, ali i rastom prodaje od 323 odsto. Za njim slede Peugeot 3008 i Renault Captur sa oko 1.000  prodatih primeraka manje.

Volvo XC40 Recharge Foto: Volvo

Norveška je još jednom dokazala da je zemlja koja je najdalje otišla u elektrifikaciji. To je jedina zemlja u celoj Evropi na čijem tržištu su EV i PHEV vozila popularnija i zastupljenija od klasičnih automobila sa pogonom na fosilna goriva.

Verovali ili ne, procenat zastupljenosti elektirfikovanih vozila u Norveškoj iznosi - neverovatnih 79 odsto!

Kako stoje "fosilici"?

Ovde francuski Peugeot ima dosta razloga za zadovoljstvo prodajom svojih automobila.

Najprodavaniji automobil u Evropi trenutno je Peugeot 208 sa preko 18.000 prodatih primeraka. Sledi ga osveženi Peugeot 2008 sa koga se odlučilo 17.120 novih vlasnika.

Peugeot 208 Foto: Peugeot

Tek na trećem mestu našao se, na našim prostorima uvek popularni, Volkswagen Golf koga je iz prodajnih salona izvezlo 16.185 kupaca, što za taj čuveni model predstavlja pad od 34 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Battery Master

    25. mart 2021 | 15:16

    Čekamo ga... Njegovo mišljenje...

  • Liquid energy

    25. mart 2021 | 19:16

    Kako god i dalje se proda 7 - 8 puta više fosilaca nego baterijaša...

  • Roki

    27. mart 2021 | 13:07

    Ima bolja varjanta ako bas pitas a ona je da budes realan i da ne lazes ili ne ulepsavas cinjenice. Svi dobro znamo i prednost i mane kako fosilnih tako i ev sad je samo upitno tko je sto voljan trpit...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA