Ovo nipošto ne pokušavajte u vožnji jer ćete ubrzo ostati bez menjača

Tehnike koje, navodno, poboljšavaju ubrzanje automobila možda mogu da izazovu trenutni efekat, ali posledice po auto mogu da budu katastrofalne...

  • 1
Hyundai i30 N, paljenje guma Foto: Hyundai

"Ulični trkači" imaju dve tehnike koje, navodno, poboljšavaju ubrzanje automobila. Međutim, mnogi koji te tehnike vide u filmovima misle da mogu da ih koriste i u životu, ne obazirući se na to što tako uništavaju svoje automobile.

U stvarnost ih obično vrati iznos koji im automehaničar saopšti kada njihov auto završi na njegovom kanalu.

Sporne tehnike se, na engleskom, zovu "No-lift shifting" koja se zasniva na promeni stepeni prenosa manuelnog menjača - bez upotrebe kvačila. Takvim stilom vožnje, ustvari, vozač zahteva da sinhroni u menjaču urade posao za koji nisu namenjeni, a to je usklađivanje brzine okretanja točkova i brzine okretanja menjača.

menjač Foto: Pixabay

Druga tehnika je takozvani "power shifting". Kada prilikom ubrzavanja automobila vozač drži papučicu gasa u krajnjem položaju, svi delovi sistema prenosa snage usklađeni su sa brzinom orkretanja, prenose Nezavisne.com.

Međutim, ako vozač pritisne papučicu kvačila dok istovremeno drži papučicu gasa stisnutu u krajnjem položaju, brzina obrtaja motora naglo raste, dok se brzina obrtaja svih komponenti sistena prenosa smanjuje.

Ubacivanjem ručice menjača u viši stepen prenosa sinhroni su pod izuzetno velikim opterećenjem, pošto su brzine obrtaja motora i sklopova sistema prenosa različite.

Zupčanici, menjač Foto: Unsplash

Tada je pod najvećim opterećenjem kvačilo, koje naglo mora da nadoknadi tu razliku. Tada dolazi ili do prestanka prijanjanja guma (smanjenja otpora podloge) ili do proklizavanja kvačila.

U oba slučaja, takav stil promene stepena prenosa drastično smanjuje trajnost svih delova sistema prenosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA