• 7

Dušanka je Mercedesom prešla 870.000 km, vozila ga je i pod bombama kad ni jedan muškarac nije smeo

Za svoj beli Mercedes kaže da joj je najverniji drug u životu, koji je nikada nije izdao i koga nikada ne bi dala ni za jednog novog...

  • 7

Od starijih i iskusnijih vozača i ljubitelja automobila često možete čuti da su nekada automobili bili bolji, čvršći i izdržljiviji. Da su jednostavno - pravljeni da traju, za razliku do današnjih koji počinju da se kvare čim im istakne garancija. Jedan od takvih vozača i takvih automobila su Dušanka, žena sa preko 40 godina vozačkog staža, i njen Mercedes, čuveni W124 200D, neuštivi automobil sa 872.938 pređenih kilometara na "cajgeru".

Svoj beli Mercedes, sa "širokom lajsnom", kao profesionlani taksista vozila je pune 22 godine, od 1996. do 2018. Priču o automobilu proizvedenom 1991. godine, koji je u Dušankinom vlasništvu od 1995, donosi YouTube kanal Auto Analiza. Automobil je kupljen sa 45.000 pređenih kilometara, ali se sumnja da mu je kilometraža bila vraćena, pa je moguće je "mečka" u svom radnom veku prevalila i veću kilometražu.

Pokreće ga osnovni 2.0 dizel motor sa 72 konjske snage, koji nije ni brz, ni preterano startan, ali je veoma ekonomičan. Niska potrošnja, niska cena održavanja, velika izdržljivost i sposobnost da prelaženja velike kilometaraže, učinili su devedesetih godina "stodvadesetčetvorku" omiljenim izborom taksista širom sveta.

Dušanka kaže da joj je njen Mercedes najverniji drug u životu. Auto je nikada nije ostavio na putu, nikada sa njim nije imala udes, a za vernu službu ga je, na oko 500.000 pređenih kilometara, "počastila" generalnim servisom.

Dušanka i njen Mercedes išli su tamo gde ni njene muške kolege nisu smele. Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, vozila je mušteriju u Gnjilane, a odatle se posle vraćala sama:

- Ni jedan muški nije hteo da ide dole! Ja sam kao žensko sam otišla, 43 godine sam imala. To mi ostalo u sećanju! - priča ona. Za svoju limuzinu, iz "vremena kada su se automobili pravili da traju" kaže da je stabilan i jak:

- Znam kako sa njim da funkcionišem. Nikada me nije izdao od kako je kod mene! Ne bih dala njega starog ni za jedan novi!

Inače, ovo nije prvi Dušankin Mercedes. U njenoj garaži se nalazi još jedan, čuveni W115 "minika", koga je nasledila od oca. Automobil je davne 1974. bio naručen iz fabrike i uvezen nov. Sa njim su Dušanka i nje otac, pre nje, prevaili više od milion kilometara.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    Имам исти такав, из 1994, прешао 400.000 (без генералке) и судећи по мотору (увек пали из прве и по највећој зими, не троши ни мало уља на 10.000 км се само замени ново, не дими ни под највећим гасом, а кад му ручно окренеш клипове "враћа" од добре компресије) може још најманје толико да пређе, евентуално на 500.000 може да се поравна глава мотора, јел ту зна да "пусти" на толикој километражи. Од W124 никада квалитетнији ауто неће направит,1и2 а ту су и Голф двојка и Ауди 80. Једино ко га није чувао, мора да крпи лимарију.

  • Boki

    Ovaj primerak je sasvim lepo očuvan, ali nije nikakav rekorder jer mu je i generalna rađena. To su motori koji bez problema prelaze milion km bez otvaranja samo mnogi nisu otkriveni. Ja sam gledao 300d koji je prešao 2.400.000 km, karoserija je propala, ali motor je upalio posle dužeg niza godina stajanja. Uzet je radi restsuracije. Mnogi sa velikom kilometražom su tako završili pod presom.

  • Danka

    Dušanka, kaži ti meni kad ćemo na kafu u Svilajnac

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima