Mercedes širi električnu gamu: Novi SUV na struju stiže iz Mađarske

Za razliku od EQS, koji vizuelno nije ni nalik aktuelnoj S-klasi, EQB SUV je veoma sličan aktuelnom GLB modelu

  • 0
Mercedes-Benz EQB Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je itekako ozbiljno "zagrizao" kada je u pitanju električni pogon, pa se porodica njegovih EQ modela ubrzano širi. Samo par dana nakon luksuznog EQS, stiže kompaktni SUV model EQB, koji praktično predstavlja električnu alternativu aktuelnom GLB-u.

Za razliku od EQS, koji vizuelno nije ni nalik aktuelnoj S-klasi, EQB je veoma sličan GLB-u, a najveća razlika jeste u svetlosnim grupama i grilu, koji kod električnog modela praktično i nema svrhu. Za osnovu je korišćena EVA II platforma, prilagođena vozilima sa elektro-pogonom.

Proporcije u odnosu na GLB su gotovo identične, što će reći i da je ponuda prostora u enterijeru veoma slična, uz nešto manji prtljažnik EQB (za 75 litara) zbog smeštanja baterija. Baš kao i kod GLB, u ponudi je verzija sa pet, ali i sa sedam sedišta.

Najsnažniji model u ponudi biće EQB 350 4MATIC koji poseduje dva elektromotora, za svaku osovinu po jedan, ukupne snage 288 "konja". Baterije imaju kapacitet od 66,5 kWh, a deklarisana autonomija iznosi 420 kilometara. Uz najavljenu veću bateriju, autonomija će svakako preći 500 kilometara.

Nešto slabiji je model EQB 300 koji poseduje istu pogonsku konfiguraciju kao i EQB 350, s tim da je njegova ukupna snaga oko 240 "konja". Osnovni model u ponudi za sada biće EQB 250 koji koristi jedan elektromotor za pogon prednjih točkova, snage 190 "konja".

Prikazani model na Salonu automobila u Šangaju namenjen je kineskom tržištu, dok će evropska verzija biće dodatno prilagođena potrebama kupaca na Starom kontinentu. Kao i GLB, i EQB će se proizvoditi u Mercedesovim pogonima u Kečkemetu, u Mađarskoj.

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA