≫ 

Prvi libanski automobil ikada je ova električna "crvena furija" koje je ime dobila po Jerusalimu

Prednja maska, odnosno zlatni logo koji je u potpounosti prekriva, predstavlja "Kupolu na steni", treću najveću svetinju Islama

  • 0
Quds Rise, električni automobil, sportski automobil Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Električni sportski kupe, prvi automobil ikada proizveden u Libanu, zemlji koja se godinama bori sa teškom ekonomskom krizom i čestim nestašicama struje, zvanično je predstavljen prošlog vikenda. Quds Rise je projekat libanskog biznismena Džihada Mohameda, a ime je dobio po arapskom nazivu za Jerusalim (al-Quds).

Na zvaničnom predstavljanju prvog prototipa, održanom na jednom parkingu u južnom delu Bejruta, Mohamed je istakao da je reč o "prvom potpuno domaćem automobilu, koji je od početka do kraja projektovan i konstruisan u Libanu".

Prednja maska, odnosno zlatni logo koji je u potpounosti prekriva, predstavlja "Kupolu na steni", treću najveću svetinju Islama, i najpoznatije svetilište u kompleksu jerusalimske džamije Al Aksa.

Libanska kompanija EV Electra bi sa proizvodnjom automobila trebalo da počne kasnije ove godine. Očekuje se da će se Quds Rise na tržištu naći za godinu dana. Planirana je proizvodnja 10.000 vozila, koja će se prodavati po ceni od oko 30.000 dolara.

Atraktivni dvosed je opremljen elektromotorom od 160 konjskih snaga, koji pokreće zadnju osovinu, dok je za napajanje zadužena litijum-jonska baterija kapaciteta 50 kWh. Centralna konzola automobila opremljena je velikim ekranom na dodir dijagonale 15,9 inča.

EV Electra planira da u Libanu instalira oko 100 stanica za punjenje električnih automobila. U njima bi, za proizvodnju struje, mogli da budu korišćeni solarni paneli i vetrogeneratori.

Džihad Mohamed kaže da njegova kompanija, za dugoročan cilj imaju da Quds Rise postane konkurentan na svetskom tržištu elektičnih i hibridnih automobila. Libanskim kupcima on će biti dostupan po povoljnijim uslovima i uz mogućnost otplate na pet godina bez kamate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA