Kako policija kontorliše saobraćaj u veoma prometnom tunelu?

Zbog stalnog povećanja broja vozila javila se potreba za boljim nadzorom, pa su njujorške vlasti smislile ovo zanimljivo rešenje...

  • 0
tunel holand, njujork Foto: Wikimeda/Blue Peep

Tunel Holand je prometna njujorška saobraćajnca ispod reke Hadson, koja povezuje najjužniji deo Menhetna, na istoku, sa Džerzi Sitijem, u Nju Džerziju, na zapadu.

Tunel, dugačak 2.600 metara, u saobraćaj je pušten davne 1927. godine, posle punih sedam godina izgradnje. Zbog stalnog povećanja broja vozila koja su ga koristila, javila se potreba za boljim nadzorom i kontrolom sabraćaja u njemu.

tunel, njujork Printscreen: LinkedIn/vjevrosimovic

Zato je, 50-ih godina prošlog veka, u tunelu instalirana minijaturna policijska železinca. Po šinama koje su postavljena na pešačkoj stazi, kretala se zastakljena kabina širine 60 centimetara, iz koje je policajac kontorlisao saobraćaj u tunelu.

Ova jedinstvena "patrolna kola" pokretao je elektormotor od samo tri konjske snage, koji se napajao strujom iz mreže od 240 volti. Saobraćajac je malim šinskim vozilom upravljao pritiskom na dugme, a mogao je da izabere brzinu od 6 ili 12 milja na sat (odnosno 9,6 ili 19,3 kilometara na sat).

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA