• 27

Ti voziš, a baterije se pune same: Ideja koja bi elektromobile učinila mnogo prihvatljivijima

Tehnologija "bežičnog" puta funkcioniše pomoću specijalnih metalnih ploča ispod površine kolovoza, koje stvaraju električna polja koja mogu da pune baterije...

  • 27

Istraživači sa američkog Univerziteta Kornel razvijaju put koji će biti u stanju da puni baterije vozila dok se kreću preko njegove površine. To je vizija budućnosti u kojoj vozači elektromobila neće biti vezani punjače i punionice baterija, već će moći da istovremeno da voze i pune baterije.

- Autoputevi bi imali posebnu traku za punjenje, kao što danas imaju brzu traku - rekao je vodeći istraživač na ovom projektu Kuram Afridi, profesor elektrotehnke i računarstva, za Business Insider.

- Ako biste ostali bez baterije, prešli biste na traku za punjenje. Put bi zatim mogao da identifikuje koji automobil je i kada ušao u traku i kasnije da vozaču pošalje račun.

put puni automobile

Foto: Cornell University / Promo

Prema Afridiju, takva tehnologija je još najmanje 5 do 10 godina daleko, ali bi put sa mogućnošću bežičnog punjenja mogao da učini čuda u rastućoj industriji koju brine mogućnost da elektromobili ostanu bez struje u pokretu (tzv. anksioznost opsega), piše Futurism.

- Jedini način na koji će ljudi masovno pristajati da kupuju električne automobile je da mogu da ih isto tako jednostavno pune kao i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem gorivom. Da imamo tehnologiju bežičnog punjenja, električna vozila bi imala još manja ograničenja od tradicionalnih - rekao je Afridi.

Ploče stvaraju električna polja

Tehnologija "bežičnog" puta funkcioniše zahvaljujući specijalnim metalnim pločama ispod površine kolovoza, koje su povezane na dalekovod i inverter. Ploče stvaraju električna polja koja mogu da pune baterije vozila dok ono prelazi preko ploča.

Slične tehnologije već uveliko funkcionišu u svetu pametnih telefona, dok prilagođavanje tehnologije na punjenje automobila ima svoje izazove i iziskuje dosta ulaganja. Afridi se nada da bi odgovor na to moglo da bude korišćenje viših frekvencija, što bežično punjenje čini izvodljivijim.

Tesla automobil punjač

Foto: Shutterstock

Drugim rečima, iste frekvencije koje se koriste za komunikaciju putem radio talasa sa svemirskim letelicama u dubokom svemiru mogle bi se koriste za prenos struje do vozila na kratkim udaljenostima, prenosi PC Press.

Afridi i njegov tim su do sada uspeli da konstruišu prototip koji može da puni vozila na razdaljini od 18 centimetara. Međutim izgradnja drugih komponenata i dalje ostaje izazov, budući da bi pretvaranje postojećih puteva u "puteve punjače" zahtevalo njihovo rušenje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brka79

    Zašto se prednja dva točka koristila za pogon, a zadnja dva za punjenje??? Ili je to ne izvodljivo…

  • Boki

    Ma najbolje trole da mu postave...

  • Elektro-vozač

    POTPUNO nepotrebno, preskupo i prekomplikovano. Za "dinamo komentatore": pročitajte šta znači "perpetuum mobile".

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima