≫ 

"Lamborghini - nije na prodaju!"

Volkswagen je u novembru prošle godine počeo da priprema strateške opcije za Lamborghini i Ducati...

  • 0
Lamborghini Sian Roadster Foto: Lamborghini

Kompanija Volkswagen dobila je ponudu vrednu 7,5 milijardi evra za preuzimanje Lamborghinija od jednog anglo-švajcarskog konzorcijuma, uprkos trvdnjama nemačkog proizvođača vozila da ovaj brend "nije na prodaju".

Švajcarska Quantum Grupa iznela je neobavezujuću ponudu u pismu o namerama upućenom Volkswagen grupi ranije ovog meseca, u kojem je predložila uslove za preuzimanje. Ta novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcijum sa investicionom firmom Centricus Asset Management iz Londona za pomenutu potencijalnu akviziciju, objavio je britanski AutoCar.

Predsednik VW grupe Herbert Dajs i predsednik Audija Markus Disman su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu Lamborghinija, dodajući da je redakcija došla u posed kopije ponude zajedno sa drugim poverljivim dokumentima.

VW je u novembru prošle godine počeo da priprema strateške opcije za Lamborghini i Ducati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja. Međutim, nemački automobilski gigant je zvanično odbacio predlog za prodaju u decembru 2020. nakon sastanka nadzornog odbora VW grupe, kada je odlučeno da poslovanje Lamborghinija ostane pod kontrolom Audija, zajedno sa britanskom kompanijom Bentley.

Audi je postao vlasnik Lamborghini Automobila 1998. godine, otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udeo u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatech od Hutomoa Mandle Putre, najmlađeg sina tadašnjeg predsednika države Suharta, podseća britanski nedeljnik.

Lamborghini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. Uprkos ovom padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Sent Agati, u Italiji, zbog pandemije, dobit kompanije je dostigla rekord na prihod od 1,61 milijardi evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA