≫ 

Proizvođači mogu da odahnu, kraj krize čipova na pomolu

Zbog nedostatka čipova vodeće automobilske kompanije, kao što su BMW i Volkswagen, bile su primorane da obustave proizvodnju poslednjih meseci, ali će se sada sa otvaranjem nove Boschove fabrike situacija promeniti

  • 0
Fabrika automobila Foto: Profimedia/Cultura RM/RF

Nemački tehnološki gigant Bosch u Drezdenu je otvorio fabriku čipova vrednu milijardu evra, koja će pomoći da se odgovori na rastuću potražnju za poluprovodnicima.

Zbog svetskog manjka poluprovodnika vodeće automobilske kompanije kao što su Volkswagen i BMW bile su primorane da zaustave proizvodnju vozila poslednjih meseci.

- Zastoji na tržištu poluprovodnika otežali su ekonomski oporavak posle krize koronavirusa - rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na ceremoniji otvaranja. Ona je, u obraćanju putem video linka iz Berlina, nagovestila da su kompjuterski čipovi zamenili naftu kao "životnu krv" ekonomija.

Bosch, inače vodeći snabdevač automobilske industrije, je naveo da nova fabrika predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u 130-godišnjoj istoriji kompanije.

Fabrika će zapošljavati 700 ljudi i proizvodiće silikonske ploče sa desetinama hiljada čipova koji će kontrolisati vazdušne jastuke, sisteme za kontrolu kočenja i parkiranja i druge elektronske komponente savremenih automobila.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA