• 7

Ovaj novi saobraćajni znak sve je češći na evropskim putevima

Znak je mnogo češči na putevima SAD i Kanade, gde ima naziv "traka za vozila sa više putnika", ali polako postaje rasprostranjeniji i u državama Evrope

  • 7

Novi saobraćajni znak, beli romb ("dijamant") na crnom polju, još uvek niste videli nigde u Srbiji, a ni u zemljama regiona. Štaviše, redak je i u Evropi, gde je tek od nedavno počeo da se postavlja.

Znak "dijamanta" na crnoj ili plavoj podozi uvodi nov način korišćenja saobraćajne trake na saobraćajnicama sa više traka, jer da biste se njim vozili morate da ispunite određene uslove.

Saobraćajnom trakom koja je označena ovim znakom smeju da se kreću samo automobili u kojima se nalaze najmanje dve osobe, kao i automobili sa hibridinim ili električnim pogonom. Vožnja je još dozvoljena i taksi vozilima, sa ili bez putnika.

U Evropi se ovaj znak može videti u Francuskoj, gde svakome ko prekrši pravila kretanja "dijamantskom" saobraćajnom trakom, preti novčana kazna u visini između 90 i 135 evra. Takođe, znak se koristi i u Austriji, Španiji i Norveškoj.

Znak se može naći i na elektronskim tablama iznad puta, pa se tako može dodeljivati različitim trakama, u zavisnosti od uslova saobraćaja i vrste saobraćajnice.

Ovaj saobraćajni znak mnogo je češči na putevima SAD i Kanade, gde ima nazov HOV (High Occupancy Vehicles), odnosno "traka za vozila sa više putnika".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rax

    Oprez, Reno na putu 😁

  • Iseljenik

    Ovo je umnogome slično "žutoj traci" rezervisanoj za gradski prevoz. Cilj je smanjenja gužve na putevima podsticanjem "deljenja" vozila umesto da svako ide svojim i smanjenu zagađenja podsticanjem upotrebe čisti(ji)h.

  • Žile

    Ja živim i vozim kamion u Austriji ali ga nigde nisam primetio.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima