≫ 

Šmekerski retro terenac za prave avanturiste: Da li je ovo novi auto Džejmsa Bonda?

Jedinstveni terenski automobil izgleda kao kombinacija klasičnog engleskog dvoseda i brzog vojnog bagija, a njegove karakteristike i dizajn čine ga idealnim izborom svakog avanturiste

  • 0
Morgan Plus Four CX-T Foto: Morgan

Jedan od najdugovečnijih britanskih proizvođača automobila - kompanija Morgan, osnovana pre 111 godina, jedna je od poslednjih koja se priključila trendu terenaca. Naravno, od proizvođača koji je ceo vek prepoznatljiv po svojim roudsterima retro dizajna sigurno nećete dobiti neki moderni kompaktni SUV, već nešto potpuno drugačije i sasvim jedinstveno.

Morgan je svoj aktuelni model Plus Four dodatno preradio i unapredio, stvorivši automobil koji izgleda kao kombinacija klasičnog engleskog sportskog dvoseda i brzog vojnog bagija, opremljenog za jurnjavu po bespućima.

Novi model sa dodatkom CX-T u imenu je dobio karakteristični metalni "kavez" (roll cage) iznad putničke kabine, kao i svetla za maglu na krovu. Čvrsti krov ispod kaveza napravljen je od kompozitnih materijala. U prerađenom zadnjem delu automobila smeštena su dva rezervna točka, dve velike vodootporne torbe za prtljag, aluminijumska kutija sa alatom i dve kante za gorivo od po 11 litara.

Automobil je dobio ojačano vešanje, prošireni trag točkova zbog bolje stabilnosti i povećani klirens od 23 centimetra. Podvozje je dodatno zaštićeno pločama koje sprečavaju nastanak oštećenja od kamenja i drugih "odskačućih" objekata, dok je otvor auspuha, iz isitih razloga, izmešten na levu stranu zadnjeg blatobrana.

Ispod haube Morgana Plus Four CX-T nalazi se BMW-ov četvorocilindarski turbo-benzinac zapremine dva litra, sa 255 konjskih snaga. Za prenos na sve točkove zadužen je, takođe BMW-ov, X-Drive sistem sa mogućnošću rada u tri različita rečima.

Jedan od najupečatljivijih detalja ovog automobila su bočne torbe na blatobranima. U levoj se nalazi "oprema za izvlačenje" (sajla za šlepanje, koja može da pomogle automobilu da se izvuče kada se zaglavi u neko blato ili pesak), dok je u desnoj smešten veliki filter za vazduh, projektovan tako da dovodi čist vazuh u motor čak i u slučaju najjače peščane oluje.

Sve karakteristike automobila, kao i njegov "šmekerski" retro dizajn čine novog Morgana idealnim automobilom svakog avanturiste slobodnog duha. Zato bi, uz još koji dodatak iz Kjuove radionice, mogao da postane automobil nekog narednog Džejmsa Bonda.

Onaj na koga se ovaj prethodni opis odnosi, makar i ne bio kandidat za novog agenta 007, za Morgan Plus Four CX-T će morati da izdvoji 170.000 funti, odnosno nekolio stotina preko 200.000 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA