≫ 

On je "arapski đavo" sa 5.000 "konja", koji i Bugatti i Rimca ostavlja u prašini

Prvi arapski hipreautomobil Devel Sixteen pokreće V16 motor zapremine 12,8 litara, koji ostvaruje maksimalnu brzinu od 500 na sat

  • 4
Devel Sixteen, auto sa 5.000 "konja" Foto: Devel Motors

Najveće tržište za super i hiperautomobile iz celog sveta svakako su Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlja u kojoj čak i policija patrolira u egzotičnim modelima Bugattija, Ferrarija, Lamborghinija...

Tolika količina konjskih snaga na ulicama i putevima jedne zemlje dovela je i da želje za proizvodnjom jednog takvog domaćeg automobila. Međutim, kako tamo manje-više sve mora da bude preterano, tako i ovaj prvi arapski hiperautomo mora da ima - čak 5.007 konjskih snaga!

Upravo to je cilj kompanije Devel Motors koja tržištu egzotičnih četvorotočkaša želi da ponudi najbrži putnički, odnosno sportski, automobil na svetu koji će moći da se vozi u svakodnevnom saobraćaju.

A to bi trebalo da mu omoguće upravo tih 5.000 "konja" smeštenih u V16 motor zapremine 12,8 litara, zahvaljujući kojima će automobil - Devel Sixteen - biti nešto kao mlazni lovac u odnosu na glavne rivale u svojoj klasi, kao što su Bugatti Veyron i Rimac Nevera. Za razvoj motora "monstruma" zadužena je američka kompanija "Steve Morris Engines", iz Mičigena.

Iz Devel Motorsa poručuju da žele da proizvedu automobil koji će moći da se kreće brzinom od 500 kilometara na sat. Naravno, tom brzinom će ga biti moguće voziti samo na nekoj trkačkoj stazi (sa dugačkom pravom deonicom) namenjenoj obaranju rekorda. Međutim, iz do sada objavljenih snimaka sa tastova, ne može se zaključiti da li se u testiranom prototipu vozila već nalazi pomenuti motor ogromne zapremine.

Sumnje budi i to što, na snimcima sa testiranja, održanog tokom leta na pistama italijanskog aerodroma Vogera, južno od Milana, automobil čini previše mali da bi u njega mogao da se smesti motor tolike zapremine. To, međutim, ne mora baš ništa da znači, budući da američka kompanija, osim motora, za "arapskog đavola" razvija i namenski šasiju prilagođeni dvanaestolitarskoj grdosiji.

Sudeći prema snimcima, moglo bi se reći da automobil još uvek u razvoju, odnosno daleko od konačne verzije. Međutim, ako se sve bude osvijalo prema planovima i konačna verzija ugleda svetlost dana, Devel Motors će verovatno među svojim prvim kupcima imati policiju Dubaija, koja sigurno neće dozvoliti da njihovim "reonom" vršlja neko ko vozi brži auto nego što ga oni imaju.

Video: Udarila u kola ispred sebe, pa umalo naglavačke upala u njih: Zakucavanje, ali ne sportsko

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    4. novembar 2021 | 17:38

    Samo da ne naleti na golfa 2😂😂😂

  • Dušan T.

    5. novembar 2021 | 11:03

    Kod nas ne bih ni 500m presao odmah bi naleteo na krater od 40cm i razneo bih točkove.😂

  • 🏂

    4. novembar 2021 | 16:58

    I. ????Gde ce sa njim ????Samo po peaku !!!!😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA