Želite da probate putovanje električnim automobilom? Evo kako da to sasvim opušteno izvedete...

Putovanje automobilom sa pogonom na baterije može biti nešto složenije, ali to ne znači da u njemu ne možete u potpunosti da uživate...

  • 16
Tesla Model 3 Foto: Pixabay

Poslednjih godina, elektromobili su postali mnogo popularniji i mnogo sposobniji nego ikada ranije. Ipak, njihova autonomija kretanja i dalje nije na nivou konvencionalnih ili hibridnih vozila.

Iz tog razloga, putovanje automobilom sa pogonom na baterije može biti nešto složenije, ali to ne znači da u njemu ne možete u potpunosti da uživate. Sve što treba je da budete organizovaniji i da sve pažljivo isplanirate. Evo nekih osnovnih "antistres" saveta za putovanje električnim automobilom:

Temeljno isplanirajte rutu

Ukoliko je kilometraža koju treba da pređete veća od one koju vozilo može da pokrije jednim punjenjem, moraćete da isplanirate rutu u skladu s dostupnim javnim punjačima, lociranim blizu puteva ili interesnih tačaka koje planirate da posetite, pišu Vrele gume.

Navigacija, Google Maps Foto: Pixabay

Većina razvijenih zemalja, kao što su SAD, Japan, Nemačka, Kanada ili Francuska, imaju prilično dobro razvijenu infrastrukturu, tako da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema s planiranjem. Tu je i mnoštvo raznoraznih iOS i Android aplikacija kao što su PlugShare, ChargePoint, EVgo ili ChargeMap, koje možete iskoristiti u tu svrhu. Tragajte za punjačima nivoa 2 ili bržim ako ne želite da gubite previše vremena.

Dalje, imajte na umu da je električni domet dinamičan i da zavisi od različitih faktora kao što su klimatski uslovi, stil vožnje ili upotreba sistema kao što je klima uređaj. S tim u vezi, ako vaš automobil može da pređe primera radi 480 kilometara, gledajte da ga punite na otprilike svakih 400 kilometara.

Pravite pauze na mestima sa dostupnim punjačima ili blizu punjača

Još jedan pametan način da se dopune baterije bez nepotrebnog gubljenja vremena je odabir restorana ili lokala u čijoj se blizini nalazi punjač. Na taj način, dok ste na pauzi za ručak ili se odmarate nadoknađujući energiju, isto može da uradi i vaš automobil.

Električna kola, priključak za punjenje napajanje Foto: Tanjug/AP

Ovo takođe važi i za hotele, motele ili neki drugi smeštaj. Korišćenje punjača nivoa 2 ili jačih, preko noći će obezbediti potpuno punjenje baterije.

Proverite pritisak u gumama

Bez obzira da li je reč o električnom, hibridnom ili konvencionalnom vozilu, pritisak u pneumaticima može imati velik uticaj na domet. Ukoliko su gume nedovoljno napumpane, otpor pri kotrljanju će biti povećan, što znači da će pogonski sklop morati da radi intenzivnije, što zauzvrat ubrzano troši bateriju.

Dakle, ukoliko želite da maksimizujete domet, ne zaboravite da proverite pritisak u pneumaticima pre polaska na put.

Maksimalno koristiti regenerativno kočenje

Velika većina električnih automobila je opremljena nekom formom regenerativnog kočenja. Ovaj sistem kinetičku energiju pretvara u električnu, koja se skladišti unutar baterije što poboljšava efikasnost. Ukoliko sistem u vozilu to dozvoljava, podesite ga na najviši nivo i koristite ga što više.

Kada god je to moguće, isključite klima uređaj

Kao što smo spomenuli ranije, autonomija je dinamična vrednost, a jedan od faktora koji utiče na nju je upotreba sporednih električnih sistema. Onaj koji se najčešće koristi je klima uređaj, koji ne mora da bude angažovan u kontinuitetu, Ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju, pokušajte da isključite ovu funkciju i s vremena na vreme spustite neznatno bočna stakla da svež vazduh uđe u kabinski prostor. Ovo će obezbediti dodatne kilometre vožnje.

auto, klima, ventilacija Foto: Unsplash

Domet eksponencijalno pada tokom zime

Još jedan činilac koji ima izrazit uticaj na autonomiju kretanja vozila je niska temperatura. Mada mnogi elektromobili imaju efikasne sisteme menadžmenta, koji temperaturu baterije održavaju na optimalnom nivou, ekstremno hladno vreme često rezultira značajnim padom dometa.

Po relevatnim istraživanjima, na -15 stepeni Celzijusa, kod većine električnih automobila će autonomija pasti na oko 54 odsto nominalnog maksimuma, što znači da ako vaš automobil može da pređe 402 kilometra „iz cuga“ u optimalnim uslovima, pri izuzetno hladnom vremenu će moći da prevali tek 217.

Dakle, kada putujete električnim automobilom, ne možete tek tako da „pustite mozak na pašu“, kao u slučaju benzinskih ili dizel vozila. Međutim, to ne znači da ne možete da uživate u vožnji, oslobođeni bilo kakvih stresova. Sve zavisi od dobrog planiranja i organizacije, i kao što možete uvideti, to i nije tako teško.

Video: Šta se desi kada macolom polupate infotejment u Tesli? Ništa

(Telegraf.rs/Vrelegume.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    14. avgust 2021 | 14:49

    U prevodu, putovanje ce vam biti jedno mucenje!!!

  • Boki

    14. avgust 2021 | 14:20

    Mnogi su probali pa se pokajali. Takvo putovanje mogu samo ezibcionisti sprovesti. To običnim ljudima za sada nije opcija, posebno porodici što praksa i dokazuje. Bogati gastarbajteri su krenuli na put ovih dana put Turske najčešće. Broj elektičnih automobila na autoputu je 0%, slobnih punjača 100%. Pogon na dizel 99%.

  • Roki

    15. avgust 2021 | 08:55

    El vozac u svađi sam sa sobom u pokusaju dokazivanja nedokazivog, lazima nikad kraja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA