≫ 

Samuraj sa 400 "konja": On je Z - savremeni naslednik kultnih japanskih sportista

Naslednik modela 370Z je svoje prvo prikazivanje je imao u septembru prošle godine, kada spekulisalo da bi mogao da dobije oznaku 400Z, ali je Nissan odlučio da u nazivu ne bude broja

  • 0
Nissan Z Foto: Nissan

Nissan je upravo prikazao svoj novi sportski model sa oznakom "Z". Automobil sa dosta retro elemenata u izgledu naslednik je niza kultnih automobila sa slovom "Z" u imenu, od koga japanski proizvođač očekuje da popravi, poslednjih godina, poljuljane prodajne brojke.

Naslednik modela 370Z je svoje prvo prikazivanje imao u septembru prošle godine pod oznakom "Z Proto". I pored toga što se tada spekulisalo da bi novi model mogao da dobije oznaku 400Z, Nissan je odlučio da u nazivu ne bude broja.

Dizajn novog modela i oblik karoserije dosta podećaju na prvi "Z" ikada, model (Datsun) 240Z iz sedamdesetih godina prošlog veka, dok su zadnje svetlosne grupe dizajnirane su u stilu modela 300ZX iz devedesetih. Iz Nissana napominji i da se auto u nekim detaljima razlikuje od koncepta predstavljenog prošle godine.

Novi "Z" dvosed pokreće V6 tvin-turbo motor zapremine tri litra sa 400 konjskih snaga, obrtnim momentom od 475 Nm i tradicionalnim zadnjim pogonom. U osnovonoj verziji za pogon je zadužen šestostepeni manuelni menjač, dok će kao opcija biti ponuđen devetostepeni automatik.

Unutrašnjost je opremljena kako savremenim digitalinim, tako i klasičnim analognim instrumentuma i infotejnment sistemom, dok su površine u kabini presvučene kvalitetnim materijalima. Od elektronskih sistema bezbedne vožnje i asistencije vozaču, Nissan navodi automatsko kočenje sa detekcijom pešaka, sistem za nadgledanje mrtvog ugla, zatim upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, spoljne kamera i inteligentni tempomat.

Cena novog Nissana Z još uvek nije zvanično objavljena. Automobil će na proleće 2022. debitovati na američkom tržištu, gde se očekuje da će koštati oko 40.000 dolara. Informacija o dolasku u Evropu još uvek nema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA