≫ 

Nemci tvrde: Ovo je automobil koji najmanje gubi na vrednosti kao polovnjak

Ako se kao ključni kriterijum uzme najmanji mogući gubitak vrednosti, onda je najbolje uložiti novac u popularni rumunski model...

  • 6
Dacia Sandero 2020 Foto: Dacia

Prilikom kupovine automobila često se unapred razmišlja i o njegovoj daljoj prodaji posle nekoliko godina vožnje. U potrazi za odgovorom na pitanje koji modeli se po tom kriterijumu posebno ističu na tržištu polovnih automobila, stručnjaci nemačkog Auto Bilda izabrali su nove automobile koji sa godinama najmanje gube na vrednosti.

Tako je u Nemačkoj najbolje uložiti novac u popularni rumunski model Dacia Sandero Stepway. Pokazalo se da 4 godine nakon kupovine taj automobil najmanje gubi na vrednosti ne samo u svojoj klasi, već i u poređenju sa konkurentima iz drugih klasa.

Na listi koju je Auto Bild sastavio u saradnji sa stručnjacima za istraživanje tržišta, Dacia Sandero je ispred suparnika kao što su: Hyundai i10, Volkswagen Golf 8, Škoda Superb ili Porsche 911.

Automobili koji najmanje gube na vrednosti - istraživanje Auto Bilda:

Automobili koji najmanje gube na vrednosti - istraživanje Auto Bilda Izvor: Auto Bild

Ovaj poredak međutim ne znači, da će nakon 4 godine od kupovine svaki od rangiranih automobila biti jednako dobro percipiran na tržištu polovnjaka, budući da mnogo zavisi od svakog pojedinačnog primerka. Prognoza pretpostavlja tipičnu kilometražu za određeni segment vozila. Osim toga, uzete su u obzir i određene verzije motora i oprema. Auto Bild tvrdi da je pri proceni preostale vrednosti uzeto u obzir nekoliko stotina različitih faktora, prenose Automobili.ba.

Na ovogodišnjoj listi nema samo Dacia razloga za slavlje. Autori izveštaja su istakli i dvostruku nagradu za Mercedes (S i V klasa kao vodeći u svojim segmentima). Konkurencija se ne može pohvaliti sličnim rezultatom (Porsche je uspeo da uklopi dva modela u jednu klasu).

Mercedes-Benz S klasa za 2021. Foto: Mercedes-Benz

Autori izveštaja ističu još nešto. Godine 2021. dominiraju modeli sa benzinskim motorima. Dizel je najbolje ocenjen samo u klasama luksuznih automobila i dostavnih vozila. Zato nije teško zaključiti da ulaganje u novi dizel neće uvek biti dobra ideja, s obzirom na buduću preprodaju automobila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA