≫ 

Da li će napredak tehnologije poslati saobraćajne nesreće u prošlost?

LiDAR emituje laserske talase i na osnovu povratnih signala mapira prostor oko vozila, što bi trebalo da omogući bezbednu vožnju kako autonomnim, tako i automobilima kojima upravljaju ljudi

  • 1
Chrysler Pacifica, Waymo, autonomni automobil, google Foto: Wikimedia/Dllu

Jedno od glavnih pitanja na koje se savremena automobilska industrija trudi da sa svakim novim modelom da odgovor je pitanje bezbednosti vožnje. Današnji automobili prilično su "krcati" raznim sistemima bezbedne vožnje i pomoći vozačima, ali to nije sve...

Ima i onih koji su uvereni da savremena tehnologija može da dovede to toga da u budućnosti saobraćajnih nesreća više uopšte ne bude. Takav je Ostin Rasel, direktor kompanije Luminar, koji veruje da je to sasvim moguće.

Njegova kompanija razvija LiDAR (Light Detection and Ranging - Svetlosna detekcija i određivanje dometa) koja omogućava automobilima da pomoću lasera prate sve što se oko njih događa tokom vožnje, da bi na vreme mogli da reaguju i da izbegnu sudar sa drugim vozilima i/ili učesnicima u saobraćaju.

LiDAR emituje laserske talase i na osnovu povratnih signala mapira prostor oko vozila. Ta tehnologija bi, prema Raselovim rečima, trebalo da omogući bezbednu vožnju kako autonomnim automobilima bliske budućnosti, tako i sadašnjim automobilima kojima upravljaju ljudi, koji zahvaljujući brojnim bezbednosnim sistemima neće učestvovati u saobraćajnim nesrećama, piše Fox Business.

Rasel kaže da LiDAR tehnologija već sada daje dobre rezultate, ali da će ona sa vremenom svakako napredovati i razvijati se. Potvrda toga je i činjenica da Luminar već sarađuje sa švedskim Volvoom, čija će sledeća generacija električnog automobila XC90 biti opremljena LiDAR-om.

Naravno, Raselovi planovi podrazumevaju primenu ove tehnologije i u modelima drugih proizvođača. On smatra da je LiDAR tehnologija od izuzetne važnosti za industriju autonomnih vozila, i da je samo pitanje vremena kada će i oni početi da primenjuju sličnu tehnologiju u svojim vozilima.

U trenutku kada većina vozila na putevima sveta bude opremljena naprednom tehnologijom detekcije, logično bi bilo očekivati da će se broj saobraćajnih nesreća, kao i da će broj ljudi stradalih u njima, drastično smanjiti.

Ostin Rasel je tu prilično optimističan i smatra da je taj trenutak mnogo bliže nego što se očekuje. Ipak, jasno je da proći još dosta vremena dok većina vozila oko nas ne bude bila opremljena LiDAR-om i ostalim naprednim sistemima, a saobraćajne nesreće i definitivno ne postanu prošlost.

Video: Teška nesreća na Ibarskoj magistrali: Kamion udario u ženu, na licu mesta izgubila život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA